Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Als borstvoeding geven echt niet lukt

Hoe graag je het misschien ook wilt: borstvoeding geven lukt niet altijd. Er zijn verschillende problemen waar je tegenaan kunt lopen bij het voeden van je kleintje. Het is verstandig om daar op tijd professionele hulp bij te zoeken. Lukt het met die hulp nog steeds niet? Wees dan niet bang om te stoppen met borstvoeding geven.

Veel voordelen aan borstvoeding …

Borstvoeding geven is voor veel vrouwen een ideaal. En het is waar: borstvoeding heeft veel voordelen. Voor je baby, maar ook voor jezelf. Bovendien is het iets waar het vrouwenlichaam van nature voor uitgerust is. Er zijn dus veel goede redenen om je baby met de borst te voeden.

… maar borstvoeding geven gaat niet altijd vanzelf

Toch gaat borstvoeding geven niet altijd van een leien dakje. Het is iets wat je moet leren, en je baby ook. Ook met de beste wil van de wereld kun je tegen problemen aanlopen als je borstvoeding geeft. Lichamelijke problemen bij jezelf (tepelkloven, ingetrokken tepels, borstontsteking) of bij je baby: (korte tongriem, reflux). Ook emotioneel kan het lastig zijn om borstvoeding te geven. Sommige vrouwen kunnen slecht tegen totale afhankelijkheid van hun baby en voelen zich niet meer vrij. Ook voor vrouwen met een eetstoornis of een misbruikverleden kan borstvoeding geven erg confronterend zijn.

Zoek hulp als je problemen hebt

Wat voor probleem je ook tegenkomt: blijf er in ieder geval niet te lang alleen mee worstelen. Vraag advies en hulp bij een deskundige: je kraamverzorgende of je verloskundige. Of, beter nog: een lactatiekundige. Zij is gespecialiseerd in borstvoedingsproblemen en kan je helpen om je probleem op te lossen. Er zijn namelijk een hoop alternatieven die een lactatiekundige je kan aanreiken, zoals tijdelijk kolven bijvoorbeeld.

De wanhoop nabij

In sommige gevallen is ook de hulp van een lactatiekundige niet toereikend om de borstvoeding weer soepel te laten verlopen. Je kunt je dan behoorlijk moe, gefrustreerd en soms zelfs wanhopig voelen. Aan de ene kant wil je je kind borstvoeding blijven geven, want dat is het beste voor hem. Daar ben je nog steeds van overtuigd. Aan de andere kant ben je zelf misschien aan het eind van je latijn. Je bent uitgeput van alle nachtelijke sessies, bang voor de pijn die je misschien bij de volgende voeding weer gaat voelen. Of bang dat je kind alweer afgevallen is na een dag hard werken om hem te voeden. Je kunt het gewoonweg niet opbrengen om je kind straks weer aan je borst te leggen.

Is stoppen niet beter?

In zo’n geval moet je er toch over nadenken of het niet beter is voor jou én je kind om te stoppen met borstvoeding geven. Je hebt alles geprobeerd. Je zit aan je grens. Je hebt je uiterste best gedaan. In dat geval is het echt geen schande om te zeggen: ik stop ermee. Je kind heeft meer aan een fitte, blije en ontspannen moeder dan aan een vrouw die fysiek en emotioneel uitgeput is. Bovendien moet je kind groeien, en dat doet hij niet op een minimale hoeveelheid moedermelk op een dag. Flesvoeding is een volstrekt acceptabel alternatief. Je doet je kind daar echt geen kwaad mee. Je kunt ook kiezen voor donormelk van een betrouwbare moedermelkbank.

Waarom is de beslissing om te stoppen zo moeilijk?

  • Alle borstvoedingsvoorlichting in ons land is gefocust op de voordelen van borstvoeding. ‘Borstvoeding is het beste wat je je kindje kunt geven’, is de boodschap. En daar wordt flink op gehamerd. Wie wil haar kind nou niet het beste geven? Jij wilt dat ook. Natuurlijk! Onbewust krijg je het gevoel dat je je kind tekortdoet als je hem geen borstvoeding geeft.
  • ‘Borstvoeding geven is iets natuurlijks en iedereen kan het.’ Nog zo’n impliciete boodschap die zich in je hoofd heeft genesteld nadat je alle informatie over borstvoeding hebt gelezen. Lukt het bij jou niet? Dan heb je dus gefaald. Als vrouw en als moeder. Althans, zo voel je dat.
  • In de periode na de geboorte van je kind ben je emotioneel behoorlijk gevoelig door alle hormonen die door je lijf gieren. Sterke emoties wisselen elkaar razendsnel af. Rationeel nadenken en alle opties rustig tegen elkaar afwegen is er niet bij.
  • ‘Volhouden meid. Het komt wel goed,’ is waarschijnlijk de raad die je het vaakst krijgt. Van mensen uit je omgeving én van je kraamverzorgende, verloskundige, lactatiekundige en consultatiebureau-arts. Het is enorm moeilijk om tegen de mening van al die mensen in te gaan.

Maak je eigen keuze

Borstvoeding geven raakt aan je identiteit als vrouw. Het is wezenlijk aan je vrouw-zijn en moeder-zijn. Vandaar dat de discussies daarover soms erg fel kunnen zijn. En vandaar dat je keuze voor het wel of niet geven van borstvoeding niet te beredeneren is. Het is een gevoel dat diep van binnen zit. En waar je gewoon naar mag luisteren. Wel of geen borstvoeding geven is uiteindelijk jouw keuze, en die van jou alleen. Niemand anders heeft daar iets over te zeggen.

Kritiek op voorlichting over borstvoeding

Door de huidige informatie over borstvoeding raken veel vrouwen gefrustreerd als het niet lukt, ontdekte hoogleraar Sabine Roeser. Zij heeft kritiek op de eenzijdige voorlichting over borstvoeding en pleit voor meer nuance.

Stoppen met borstvoeding geven

Heb je besloten om te stoppen met het geven van borstvoeding? Houd er dan rekening mee dat dat niet van de ene op de andere dag kan. Borstvoeding geven moet je afbouwen.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.