Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Melkproductie

Om beter te begrijpen hoe borstvoeding werkt, is het handig om te weten hoe de melkproductie in je borsten in zijn werk gaat. En wat de toeschietreflex bijvoorbeeld is.

Hoe ziet je borst er aan de binnenkant uit?

In je borsten zitten melkklieren. Melkklieren kun je je het beste voorstellen als kleine bolletjes melkproducerende cellen die rondom een verzamelholte liggen. De verzamelholtes staan in verbinding met melkkanaaltjes, die lopen tot aan de tepel. In je tepel zitten verschillende gaatjes waar de melk uitkomt.

Hoe maken je borsten melk?

  • De melkproducerende cellen maken continu melk aan op basis van jouw bloed.
  • De geproduceerde melk komt in de verzamelholte terecht. Die is al snel vol, en dan verzamelt de geproduceerde melk zich verder in de melkkanaaltjes.
  • Als je niet aan het voeden bent, dan stroomt de melk in je borsten bijna niet. Daardoor zet het vet uit de melk zich af tegen de wanden van de melkkanaaltjes.
  • De melk wordt steeds verder richting tepel geduwd doordat de melkklieren blijven produceren.
  • Je melkkanaaltjes worden steeds voller. Tegen de tijd dat je weer gaat voeden, voel je dat je borsten vol zitten met melk.

Wat gebeurt er als je baby begint te drinken?

Je baby masseert je hele tepelhof met zijn tong, kaken en gehemelte. Daardoor worden allerlei zenuwen geprikkeld die in je tepelhof liggen. Dat is het signaal voor je hersenen om twee hormonen aan te maken: prolactine en oxytocine. Prolactine is van belang voor de melkproductie, en oxytocine voor het toeschieten van de melk.

De toeschietreflex

Oxytocine zorgt ervoor dat de spiertjes rond de verzamelholtes zich gaan samentrekken. Daardoor gaat de melk vanuit de verzamelholtes ineens hard door de melkkanaaltjes stromen. Dat is de toeschietreflex.

Voormelk en achtermelk

De melk die je baby als eerste drinkt, is de melk die het langst geleden geproduceerd is en waarvan wat vet tegen de randen van de melkkanaaltjes is achtergebleven. Deze melk is dus wat minder vet (wat wateriger) en wordt vaak ‘voormelk’ genoemd. De voormelk is uitstekend geschikt om de dorst van je baby te lessen. Als de toeschietreflex de melk krachtig door de melkkanaaltjes laat stromen, dan laat het vet aan de randen van de melkkanaaltjes langzaam los. Hoe langer je baby drinkt, hoe vettiger de melk daarom wordt. Die vettige melk wordt ook wel ‘achtermelk’ genoemd.

Check: Door de benaming ‘voormelk’ en ‘achtermelk’ ontstaat vaak het idee dat er twee verschillende soorten melk bestaan. In feite is het steeds dezelfde melk, die alleen steeds ietsje vettiger wordt. Dat is een heel geleidelijk proces.

Hoe weten je borsten hoeveel melk ze moeten produceren?

Hoe vaak en hoe veel je baby bij je drinkt, bepaalt de hoeveelheid melk die je borsten produceren.

  • Iedere keer als je baby aan je borst drinkt, maken je hersenen het hormoon prolactine aan. Door de prolactine gaan je melkklieren in de hoogste versnelling melk produceren. Hoe vaker je baby aan je borst drinkt, hoe vaker je hersenen prolactine aanmaken.
  • Je borsten maken iedere keer ongeveer de hoeveelheid melk aan die je baby eruit heeft gedronken (of die je eruit hebt gekolfd). Drinkt je baby niet alle melk die je borsten van tevoren hebben aangemaakt? Dan wordt die als het ware door je lichaam weer opgeruimd. De volgende keer maken je borsten dan minder melk aan.

Vraag en aanbod op elkaar afstemmen

In de eerste weken van de borstvoeding stemmen de vraag van je baby en het aanbod van jouw borsten zich op elkaar af. Als dat niet helemaal goed gaat, dan kun je bijvoorbeeld last hebben van te veel melk of te weinig melk.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.