Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Moedermelk afkolven

Als je je baby niet zelf kunt voeden, is kolven een oplossing. Wat is kolven en hoe doe je dat?

Wat is kolven?

Kolven betekent dat je je baby niet rechtstreeks aan je borsten laat drinken, maar dat je de melk uit je borsten haalt met een soort pompje. Zo’n pompje heet een borstkolf. Met een borstkolf imiteer je de zuigende beweging van je baby. Zo probeer je de toeschietreflex op te wekken en melk uit je borst te laten stromen. Je vangt de moedermelk op in een klein flesje, dat aan de kolf vastzit. Die melk kun je bewaren in de koelkast of in de diepvries. Op een later moment kun je deze melk weer opwarmen en aan je baby geven uit een flesje.

Redenen om te kolven

Je kunt verschillende redenen hebben om je baby niet rechtstreeks uit je borst te laten drinken. Je gaat bijvoorbeeld koven omdat je:

  • weer gaat werken;
  • je melkproductie op peil wilt houden of wilt vergroten;
  • even niet bij je baby in de buurt kunt zijn;
  • baby zelf (nog) niet aan je borst kan drinken;
  • tepelkloven hebt, waardoor het pijn doet als je baby aan je borst drinkt;
  • alcohol hebt gedronken of medicijnen hebt geslikt. In dat geval gooi je de gekolfde melk weg.

Kolven kan op verschillende manieren

Er zijn twee soorten borstkolven: handkolven en elektrische kolven. Wat voor jou het meest geschikt is, hangt af van:

  • waarom je gaat kolven;
  • waar je meestal gaat kolven;
  • hoe vaak je gaat kolven;
  • hoe lang je gaat kolven;
  • hoeveel geld je wilt besteden aan een borstkolf;
  • of je de kolf kunt lenen, huren of kopen.

Vraag hierover advies aan je kraamverzorgende, lactatiekundige of een zus of vriendin die ervaring heeft met kolven.

Een handkolf

Bij een handkolf bepaal je zelf het ritme waarin de melk uit je borst gepompt wordt. Je hebt er geen elektriciteit voor nodig en een handkolf is gemakkelijk mee te nemen. Als je vaak moet kolven is een handkolf misschien wat onhandig. Je kunt er maar één borst tegelijk mee kolven en het gaat vaak iets langzamer dan een elektrische kolf.

Een elektrische kolf

Een elektrische kolf heeft meestal verschillende standen voor harder en zachter pompen. Meestal gaat kolven met een elektrische kolf sneller, ook omdat je soms twee borsten tegelijk kunt kolven. Een elektrische kolf kan een vervelend geluid maken. Sommige vrouwen vinden het daardoor lastig om zich te ontspannen. Daardoor duurt het soms langer voordat de melk begint te stromen.

Kolven moet je oefenen

Kolven moet je oefenen. Vaak komt je toeschietreflex niet zo snel op gang; een plastic kolf is toch iets anders dan je eigen baby. Begin daarom een week voordat je gaat werken, al te oefenen met kolven. Dan ben je eraan gewend tegen de tijd dat je weer naar je werk gaat.

Weinig melk

Wees niet teleurgesteld als er de eerste keren maar weinig melk in het kolfflesje blijkt te zitten. Als je meer ervaring krijgt in het kolven, wordt de hoeveelheid vaak groter.

Tip: Soms komt je toeschietreflex sneller als je naar een foto van je baby kijkt, of als je aan iets ruikt waar de geur van je baby aan zit.

Tip: Laat je partner de afgekolfde melk uit een flesje geven. Dan kan je baby al wennen aan het drinken uit de fles.

Hoe vaak moet ik kolven?

In principe kolf je net zo vaak als je je baby zelf zou voeden. Doe dat op de tijden dat je je baby normaalgesproken zou voeden. Zo hou je je melkproductie op peil. Ben je een hele dag op je werk? Dan moet je waarschijnlijk 3 keer kolven.

Een voorraadje aanleggen

Wil je een voorraadje moedermelk aanleggen? Kolf dan meteen na de ochtendvoeding. Na een nacht slapen zijn je borsten zo vol dat je baby ze waarschijnlijk niet leegdrinkt. Je hebt dan melk ‘over’ om een voorraadje mee aan te leggen. Let er daarna op, dat je je moedermelk op de juiste manier bewaart , ontdooit en opwarmt.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.