Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Borstontsteking en een verstopt melkkanaaltje

Een borstontsteking begint bijna altijd met een verstopt melkkanaaltje. Hoe herken je een verstopt melkkanaaltje? En wat kun je doen om een borstontsteking te voorkomen?

Wat is een borstontsteking?

Een borstontsteking is een bacteriële infectie van je borst. Je borst is dan pijnlijk, warm en gespannen. Vaak zit er ook een grote rode plek op. Je kunt goed ziek zijn van een borstontsteking: je hebt flinke koorts en voelt je beroerd.

Hoe ontstaat een borstontsteking?

Meestal begint een borstontsteking met een kleine rode plek op je borst die wat hard of pijnlijk is. Dat is een verstopt melkkanaaltje, waarachter melk opgehoopt zit. De melk lekt dan weg in het borstweefsel, waardoor een ontsteking kan ontstaan. Via een tepelkloof kan er ook nog een bacterie (staphylococcus aureus) bij komen. En dan is de ontsteking compleet.

Probeer een borstontsteking altijd te voorkomen

Een borstontsteking is geen pretje. Probeer een borstontsteking daarom altijd te voorkomen. Herken je de signalen van een beginnende borstontsteking? Doe er dan alles aan om te zorgen dat de ontsteking zich niet verder kan ontwikkelen.

Herken een verstopt melkkanaaltje op tijd

Een verstopt melkkanaaltje herken je meteen aan een rood plekje op je borst. Dat kan er heel onschuldig uitzien. Het hoeft ook nog niet meteen hard of pijnlijk te zijn. In de eerste week let de kraamverzorgende op, of je geen rode plekken krijgt. Daarna moet je dat zelf doen.

Tip: Controleer je borsten elke dag. Doe dat eventueel voor een spiegel; dan kun je ze van alle kanten goed bekijken.

Verbeter de doorstroming van je borsten

Zit er een rood plekje op je borst? Kom dan onmiddellijk in actie. Want je wilt zo snel mogelijk van een verstopt melkkanaaltje af zijn. Daarvoor moet je de doorstroming in je borsten verbeteren. Dat doe je als volgt:

  • Verwarm je borst voordat je gaat voeden. Dat doe je met een warme douche, een warm bad, of warme kompressen op je borst. De melkkanaaltjes worden dan iets wijder en de melk kan goed doorstromen. Pas op dat je de huid van je borst niet uitdroogt of beschadigt door te veel warmte.
  • Masseer het verstopte plekje zachtjes met je vingers voordat je gaat voeden, en ook tijdens de voeding. Beweeg daarbij altijd in de richting van de tepel.
  • Geef de borst met de rode plek eerst. En laat je baby die goed leegdrinken.
  • Kolf de bijna ontstoken borst eventueel nog na. Zorg er in ieder geval voor dat de borst goed leeg is.
  • Neem extra rust. Een beginnende borstontsteking is bijna altijd een signaal dat je vermoeid bent. Ga overdag een paar uurtjes slapen en ga ’s avonds op tijd naar bed.

Wat doe je als je een borstontsteking hebt?

Als je een borstontsteking hebt, dan ben je behoorlijk ziek. Je hebt hoge koorts en kunt eigenlijk alleen maar in bed liggen.

  • Zorg ervoor dat iemand je komt helpen om voor jou en je baby te zorgen.
  • Neem absolute rust. Kom alleen je bed uit om te plassen en te eten.
  • Leg je baby regelmatig aan en laat hem je borsten helemaal leegdrinken. Doorgaan met borstvoeding is het beste wat je kunt doen om de borstontsteking te laten genezen.
  • Verwarm je borst voor de voeding.
  • Gebruik na de voeding eventueel koude kompressen om de pijn wat te verlichten.
  • Neem eventueel wat ibuprofen tegen de pijn en om de ontsteking te remmen. Hou je aan de dosering in de bijsluiter. Dan is het veilig voor je baby.
  • Is je kraamverzorgende er niet meer? Neem dan contact op met een lactatiekundige voor deskundig advies.

Ga altijd naar je huisarts

Heb je een borstontsteking met koorts? Neem dan contact op met je huisarts. Want een bacteriële infectie moet altijd (en liefst zo snel mogelijk) met antibiotica worden behandeld. Doe je dit niet, dan kan een dergelijke infectie uiterst heftig verlopen, met risico's op bloedvergiftiging (sepsis) en abcesvorming.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.