Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

Voedingsschema voor je baby in maand 6 en 7

In de periode tussen 6 maanden en 1 jaar gaat je baby langzaam over van complete melkvoeding naar volledig ‘met de pot mee’ eten. Hoe bouw je dat op? In dit artikel lees je wat je je baby kunt geven als hij 6 en 7 maanden oud is.

Naast de melkvoeding

De vaste voeding uit dit overzicht geef je naast de normale borstvoeding of flesvoedingen. Hoeveel melkvoedingen je precies geeft, bepaal je zelf in overleg met je consultatiebureau. Het is normaal dat het aantal melkvoedingen afneemt als je baby meer vaste voeding gaat eten.

Als je baby 6 maanden oud is

Een fruit- of groentehapje

Vanaf 6 maanden geef je je baby naast de melkvoedingen een fruithapje. Geef dit als tussendoortje, bijvoorbeeld midden op de ochtend tussen twee voedingen in. Of vlak voor een voeding. Vindt je baby fruit lekker? Probeer dan ook eens een groentehapje uit.

Pap

Je kunt je baby nu ook pap geven. Gebruik daarvoor opvolgmelk en een fijne graansoort (bijvoorbeeld rijstebloem). Geef pap vanaf het begin met een lepeltje, en liever niet uit de fles. Zo leert je baby dat hij moet gaan kauwen.

Als je baby 7 maanden oud is

Fruithapje en pap

Geef het fruithapje en de pap een vaste plek in je dagritme. Het fruithapje bijvoorbeeld ’s ochtends als tussendoortje. En de pap als ontbijt of als lunch. Want over een tijdje kun je de pap vervangen door een boterham.

Laat je kind kennismaken met brood

Geef je kind af en toe een broodkorst om op te sabbelen. Dat vindt hij meestal erg lekker. En zo bereid je hem voor op het eten van een echte boterham.

Een ‘minimaaltijd’

’s Avonds kun je beginnen met een ‘minimaaltijd’, die bestaat uit:

  • fijngemaakte groente;
  • geprakte aardappel, macaroni, spaghetti of rijst;
  • eventueel een eetlepel vlees, vis, kip of ei. Zorg ervoor dat dit altijd helemaal gaar is. En maak het zo klein mogelijk.

Als ‘toetje’ geef je daarna een melkvoeding of een beetje yoghurt zonder suiker.

Let op: Voeg geen zout toe bij het klaarmaken van de maaltijd voor je baby.

Actie: Voeg altijd wat extra vet toe aan de maaltijd van je baby: een klontje zachte margarine, een theelepel olie of een theelepel vloeibare halvarine. Je jonge kind heeft namelijk genoeg vet nodig voor zijn ontwikkeling.

Tip: Prak niet alles door elkaar. Als je de ingrediënten van de maaltijd naast elkaar op zijn bordje legt, dan leert je kind welke smaak bij welk ingrediënt hoort. Hij kan de smaken zo beter onderscheiden.

Extra vitamines bij borstvoeding

Geef je borstvoeding? Dan heeft je kind naast het vaste voedsel ook nog vitamine D nodig.

Pas op met sommige voedingsmiddelen

In het eerste jaar mag je baby nog niet alles hebben. Sommige voedingsmiddelen verdraagt hij nog niet zo goed. Houd dus rekening met de voedingsrichtlijnen voor baby’s jonger dan 1 jaar.

Op naar de volgende maand

Vanaf 8 maanden gaat je kind ook besmeerde en belegde boterhammen eten.

Let op: De voedingsadviezen in dit artikel zijn algemene adviezen. Waar jouw kind aan toe is en wat jouw kind lekker vindt, weet je zelf het beste. Voor voedingsadviezen die aansluiten op jouw persoonlijke situatie ga je altijd naar het consultatiebureau.

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.