Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Het gezondheidsonderzoek in groep 2

Rond zijn 5e verjaardag wordt je kind uitgenodigd om mee te doen aan een gezondheidsonderzoek van de GGD. Wat kun je van dit onderzoek verwachten?

Een uitnodiging van de GGD

Tegen de tijd dat je kind 5 jaar oud wordt, krijg je een brief van de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD waarin je wordt uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek voor je kind. Dit is het eerste van drie periodieke gezondheidsonderzoeken waar je kind aan mee kan doen. Bij deze uitnodiging zit meestal ook een vragenformulier, dat je van tevoren invult.

Waar is het gezondheidsonderzoek voor bedoeld?

Het onderzoek van de GGD is bedoeld om te kijken of je kind zich goed ontwikkelt. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en sociaal. Eventuele afwijkingen kunnen met dit onderzoek worden opgespoord.

Van tevoren: informatie in de klas

De jeugdarts en de sociaal verpleegkundige van de JGZ komen van tevoren in de klas van je kind vertellen wie ze zijn en wat ze doen. Zo bereiden ze je kind al een beetje voor op het onderzoek.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Het onderzoek vindt meestal plaats bij de GGD en duurt in totaal ongeveer 45 minuten. Een deel van het onderzoek wordt gedaan door de sociaal verpleegkundige, en een deel door de jeugdarts.

Spelletjes en testjes

Je kind doet een aantal spelletjes en testjes waarmee de arts bekijkt hoe je kind zich ontwikkelt. Een paar voorbeelden zijn:

  • een ogentest: met één oog afgedekt kijkt je kind naar een plaat met rondjes, die aan één kant open zijn. Met zijn hand geeft je kind aan waar de opening zit: boven, beneden, links of rechts.
  • een gehoortest: je kind krijgt een koptelefoon op, waarmee de verpleegkundige hem naar piepjes laat luisteren. Bij elk piepje drukt je kind op een knopje.
  • een tekenspelletje: je kind tekent een aantal vormen na (vierkant, cirkel, driehoek) of tekent een poppetje.
  • een evenwichtstestje: je kind staat op één been, hinkelt, loopt op zijn hakken
  • een kleurenblindtestje: de verpleegkundige laat je kind een aantal plaatjes zien die zijn opgebouwd uit gekleurde stippen. Je kind vertelt welke vorm hij in de stippen herkent.

Lichamelijk onderzoek

De verpleegkundige meet en weegt je kind. Die getallen voegt ze toe aan de groeicurve die al door het consultatiebureau is bijgehouden. De arts onderzoekt het lichaam van je kind: ze beluistert zijn hartslag met een stethoscoop en kijkt naar zijn houding tijdens staan, lopen en bukken. Ook kijkt ze even naar de ontwikkeling van de geslachtsdelen. Voor het lichamelijk onderzoek trekt je kind zijn kleren uit; zijn onderbroek mag aanblijven.

Gesprek met je kind

De arts en/of de verpleegkundige praat met je kind over school, over zijn vriendjes en over wat hij leuk vindt om te doen.

Gesprek met jou

De arts neemt de vragenlijst die je hebt ingevuld, kort met je door. Je kunt het een en ander toelichten, of zelf ter sprake brengen als je dat wilt. Jullie hebben het dan met name over het gedrag van je kind en over de situatie thuis.

De uitslag van het onderzoek

Al tijdens het onderzoek hoor je of je kind zich goed ontwikkelt. Is er iets niet (helemaal) in orde? Dan bespreekt de arts met je, of verder onderzoek op korte termijn nodig is. De arts kan je ook een folder meegeven met informatie en tips.

Let op: GGD’en zijn vrij om het periodieke gezondheidsonderzoek in groep 2 vorm te geven zoals ze dat zelf willen. Het kan dus gebeuren dat het onderzoek van jouw kind een beetje anders verloopt dan we hierboven beschrijven.

Tip: Wil jij weten wat je precies kunt verwachten van het gezondheidsonderzoek? Kijk dan op de website van jouw eigen GGD onder Jeugdgezondheidszorg. Daar staat meestal hoe het onderzoek eruitziet.

Het volgende onderzoek

Het volgende gezondheidsonderzoek vindt plaats in groep 7.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.