Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Het gezondheidsonderzoek in groep 7

Als je kind 10 of 11 jaar oud is, dan wordt hij uitgenodigd voor een periodiek gezondheidsonderzoek door de GGD. Hoe dit onderzoek er precies uitziet, hangt van jouw regionale GGD af. Maar hier lees je hier wat je in grote lijnen van dat onderzoek kunt verwachten.

Een uitnodiging van de GGD

Tegen de tijd dat je kind 10 jaar oud wordt, krijg je een brief van de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD waarin je wordt uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek voor je kind. Dit is het tweede van de drie periodieke gezondheidsonderzoeken die je kind krijgt. Bij deze uitnodiging zit meestal ook een vragenformulier, dat je van tevoren invult.

Waar is het gezondheidsonderzoek voor bedoeld?

Het onderzoek van de GGD is bedoeld om te kijken of je kind zich goed ontwikkelt. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en sociaal. Eventuele afwijkingen kunnen met dit onderzoek worden opgespoord.

Van tevoren: informatie in de klas

De sociaal verpleegkundige van de JGZ komt van tevoren langs in de klas van je kind. Daar vertelt ze over het onderzoek en geeft ze voorlichting over gezond eten en genoeg bewegen.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Er is nogal wat variatie in de manier waarop de verschillende GGD’en dit onderzoek doen. Het hangt dus maar net van jouw regionale GGD af:

  • waar het onderzoek plaatsvindt: op school of bij de GGD;
  • of jij als ouder bij het onderzoek aanwezig mag zijn.

In ieder geval bestaat het onderzoek meestal uit de volgende onderdelen: meten en wegen, een vragenlijst, een gesprek met je kind of met de leerkracht. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer een half uur.

Meten en wegen

De sociaal verpleegkundige meet en weegt je kind. Hiervoor hoeft je kind zich niet uit te kleden. De gemeten waarden voegt de verpleegkundige toe aan de groeicurve die al bijgehouden wordt sinds het consultatiebureau. Soms worden de ogen en oren van je kind ook nog getest.

Vragenlijst

Van tevoren heb jij als ouder een vragenlijst ingevuld. Soms vult je kind ook een vragenlijst in.

Gesprek op school of met je kind

De verpleegkundige bespreekt alle kinderen uit een klas met de leerkracht. Soms bespreekt ze de vragenlijst met je kind, die hij zelf heeft ingevuld.

De uitslag van het onderzoek

De jeugdarts bekijkt de gegevens van het onderzoek en de ingevulde vragenlijsten. Is er iets niet (helemaal) in orde? Dan neemt de arts contact met je op om dat te bespreken. Hoor je niets? Dan is je kind helemaal in orde.

Tip: Hoe het onderzoek van je kind verloopt, verschilt van GGD tot GGD. Wil jij weten wat je precies kunt verwachten? Kijk dan op de website van jouw eigen GGD onder Jeugdgezondheidszorg. Daar staat meestal hoe het gezondheidsonderzoek eruitziet.

Het volgende onderzoek

Het volgende gezondheidsonderzoek van je kind vindt plaats in klas 2 van het voortgezet onderwijs.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.