Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Je kind krijgt een vaccinatie

Ingeënt worden, hoe gaat dat in zijn werk? En kan je kind last krijgen van de prik?

Hoe weet ik wanneer mijn kind aan de beurt is voor een vaccinatie?

Je krijgt een brief van het RIVM/RCP (vroeger heete dat de Regionale Entadministratie) met daarin een aantal oproepkaarten en een registratieformulier. Voor iedere inenting is er een aparte oproepkaart. Op de oproepkaart staat:

  • de naam van je kind;
  • de naam van de inenting;
  • de leeftijd waarop je kind de inenting krijgt.

Bij iedere inenting lever je de bijbehorende oproepkaart in. Op het registratieformulier houdt de arts of verpleegkundige bij, wanneer je kind welke prik heeft gehad. Dat formulier bewaar je zelf.

Ziek? Dan geen vaccinatie

Is je kind ziek? Of heeft hij koorts? Dan is het beter om de inenting uit te stellen tot een later moment, waarop je kind wel fit is. Bespreek dit met je consultatiebureau.

Naar het consultatiebureau voor de inenting

Je kind krijgt de inentingen tijdens zijn reguliere bezoek aan het consultatiebureau. Deze bezoeken vallen samen met de momenten waarop je kind een inenting krijgt. De consultatiebureau-arts of de verpleegkundige geeft de prik.

Neem de oproepkaart mee

Vergeet niet om de oproepkaart mee te nemen als je naar het consultatiebureau gaat voor een prik. Zonder oproepkaart kan de verpleegkundige of consultatiebureau-arts de inenting niet geven.

Tip: Bewaar de oproepkaarten en het registratieformulier in het groeiboekje van het consultatiebureau. Zo kun je nooit vergeten om de juiste papieren mee te nemen.

Het moment van de prik

Je kind krijgt de inenting meestal:

  • in zijn been als hij nog een baby is;
  • in zijn arm als hij een peuter, kleuter of schoolkind is.

Je mag je kind op schoot nemen voor de prik. Dat geeft je kind een veilig gevoel. De arts of verpleegkundige is heel ervaren in het prikken. Het is dus voorbij voordat je het weet. Je kind krijgt een pleister tegen eventuele infecties.

Een inenting doet even pijn

Een inenting doet heel even pijn. Daar kan je kind van schrikken. Het is heel normaal dat je kind moet huilen na de prik. Is je kind al wat groter? Dan ziet hij de prik aankomen. Hij kan dan van tevoren bang zijn voor de pijn. Probeer hem dan op zijn gemak te stellen en troost hem na de prik. Geef hem een complimentje dat hij het goed gedaan heeft, ook al heeft hij gehuild.

Je kind kan last hebben van de inenting

Het is heel normaal dat je kind wat last krijgt van de prik. Bijvoorbeeld:

  • De plek van de prik kan een beetje rood, dik of pijnlijk worden.
  • Je kind kan koorts krijgen.
  • Hij wil veel slapen.
  • Hij kan wat huilerig of hangerig zijn.

Deze verschijnselen zijn onschuldig. Meestal zijn ze na 1 of 2 dagen weer weg.

Na de BMR-prik

Met 14 maanden krijgt je kind de BMR-prik. Daar kan je kind 5 tot 12 dagen na de inenting nog last van krijgen. Soms krijgt hij een lichte uitslag op zijn huid.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van de inenting die we hierboven omschrijven, zijn onschuldig. Ernstige bijwerkingen komen zelden voor. Onthoud dat de bijwerkingen altijd veel minder erg zijn dan de ziektes waartegen je kind is ingeënt.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.