Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Koortsstuip

Bij een koortsstuip krijgt je kind een aanval die lijkt op een epileptische aanval. Een koortsstuip ziet er vreselijk uit, maar is niet gevaarlijk. Het zijn meestal jonge kinderen die een koortsstuip krijgen.

Wat is een koortsstuip?

Een koortsstuip is een aanval waarbij de hersenen van je kind niet goed functioneren doordat hij koorts heeft. Een koortsstuip ziet eruit als een epileptische aanval, maar het heeft meestal niets met epilepsie te maken. Het is een normaal verschijnsel bij jonge kinderen.

Hoe ziet een koortsstuip eruit?

Bij een koortsstuip:

  • heeft je kind koorts (maar daar kom je vaak pas laat achter);
  • schokt hij met zijn armen en benen (soms aan één kant van het lichaam);
  • is je kind bewusteloos: hij reageert niet op je stem;
  • wordt je kind eerst rood en daarna blauw;
  • houdt je kind zijn adem in of haalt hij schokkerig adem.

Hoe lang duurt een koortsstuip?

Een koortsstuip kan een paar minuten tot een kwartier duren. Het schokken en trekken gaat daarna vanzelf weer over.

Na de koortsstuip

Na een koortsstuip is je kind vaak wat suf. Het kan ook zijn dat hij in een diepe slaap valt. Meestal duurt het een uur voordat je kind weer wakker en alert is. Vaak is hij dan nog wat onrustig of huilerig.

Welke kinderen krijgen een koortsstuip?

Koortsstuipen kunnen voorkomen bij jonge kinderen van 3 maanden tot 5 jaar. Soms komen ze ook voor bij oudere kinderen. Tussen 1 en 2 jaar is de kans op een koortsstuip het grootst.

Waardoor ontstaat een koortsstuip?

Als de lichaamstemperatuur van je kind snel oploopt, dan kan er ‘kortsluiting’ ontstaan in zijn hersenen. Dat komt omdat zijn hersenen op die jonge leeftijd nog niet zijn uitgerijpt. Door koorts kunnen zijn hersenen van slag raken.

Erfelijke aanleg

Je kind kan ook een erfelijke aanleg hebben voor koortsstuipen. Dan zit het in jullie familie.

Is een koortsstuip gevaarlijk?

Een koortsstuip is vreselijk om mee te maken als ouder. Het ziet eruit alsof je kind bijna doodgaat. Je kunt er dus behoorlijk van schrikken. Maar het is goed om te weten dat een koortsstuip geen kwaad kan. Het gaat vanzelf over. Bovendien is een aanval niet schadelijk voor de hersenen van je kind. Een koortsstuip wil ook niet zeggen dat je kind epilepsie heeft.

Wat kun je doen als je kind een koortsstuip heeft?

  • Blijf zelf rustig.
  • Leg je kind op zijn zij of op zijn buik.
  • Leg zijn mond naar beneden of opzij, zodat hij zich niet kan verslikken.
  • Zorg ervoor dat zijn mond een keel leeg zijn, zodat hij vrij kan ademen.
  • Leg je kind zo neer dat hij niet kan vallen, of zich kan bezeren.
  • Bel de huisarts. Die komt dan meteen langs.

Kun je een koortsstuip voorkomen?

Je kunt een koortsstuip niet voorkomen door de koorts kunstmatig laag te houden met paracetamol. Bovendien kan het onregelmatig geven van paracetamol juist een temperatuurschommeling veroorzaken, wat een koortsstuip kan uitlokken. Geef dus liever geen paracetamol. Óf geef paracetamol in een strak schema (kijk op de verpakking).

Medicijnen tegen een koortsstuip

Er zijn geen echte medicijnen tegen een koortsstuip. Soms kan een huisarts diazepam gebruiken: daar wordt je kind slaperig en ontspannen van. De huisarts brengt dit middel met een tubetje in de anus (poepgaatje) van je kind. Medicijnen tegen epilepsie worden vrijwel nooit voorgeschreven. Die doen bij jonge kinderen vaak meer kwaad dan goed.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.