Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Krentenbaard

Krentenbaard is een erg besmettelijke huidinfectie, die meestal op het gezicht zit (bij de mond of neus). Maar hij kan op het hele lichaam voorkomen.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard en is een besmettelijke infectie van de huid. Meestal zitten er wondjes, blaasjes en korstjes op het gezicht van je kind, rond zijn neus of mond. Maar de infectie kan ook op andere plekken op het lichaam voorkomen.

Erg besmettelijk

De infectie wordt veroorzaakt door een bacterie (de stafylokok). Krentenbaard is heel besmettelijk en wordt overgedragen via direct contact met de huid. Bijvoorbeeld via de handen (nadat je kind aan een wondje heeft gekrabt) en via zoenen. Ook indirect kan de besmetting worden overgedragen via speelgoed, servies, handdoeken en washandjes.

Wanneer is er besmettingsgevaar?

Krentenbaard is besmettelijk totdat de wondjes zijn ingedroogd of genezen. Besmetting onder kinderen is bijna niet te voorkomen.

Zo verloopt de infectie

De infectie ontstaat meestal op plekken waar je kind al een wondje heeft (bijvoorbeeld een schaafwond, een klein wondje aan zijn vingers of nagelriemen, een insektenbeet) of op plekken waar de huid kwetsbaar is (denk aan natte plekken in het gezicht zoals mondhoeken en kin). Er ontstaan dan wondjes en rode plekjes. Soms zijn het ook blaasjes waar gele pus in zit. Deze kunnen openbarsten en indrogen. Er komt dan een honinggeel korstje op. De ontstoken plekjes kunnen samenvloeien en zich uitbreiden. De plekjes kunnen jeuken.

Let op: Niet iedere geïnfecteerde wond is ook krentenbaard. Het belangrijkste kenmerk van krentenbaard is dat in hele korte tijd (soms enkele uren) een wondje snel groter wordt, met grillige oppervlakkige nattende plekken met gelige korstjes of blaasjes.

Wie krijgt krentenbaard?

Krentenbaard komt het meeste voor bij kinderen jonger dan 9 jaar.

Waar komt de naam ‘krentenbaard’ vandaan?

Als je kind veel wondjes, blaasjes en korstjes rond zijn mond en neus heeft zitten, dan kan dat lijken op een baard van krenten. Vandaar de naam.

Hoe weet je of je kind krentenbaard heeft?

  • Je kind heeft plekjes, wondjes, blaasjes en korstjes op zijn huid.
  • Hij heeft last van jeuk door de ontstoken plekken.
  • De plekjes breiden zich uit.
  • Heeft hij wondjes in zijn gezicht? Dan kunnen de klieren in zijn hals gezwollen zijn.
  • Je kind is verder niet ziek.

Wat kun je doen?

Hygiëne helpt om de uitbreiding van de ontstoken plekken te beperken en om besmetting van anderen te voorkomen:

  • Probeer te voorkomen dat je kind de wondjes aanraakt of openkrabt. Leg je kind ook uit waarom, als hij daar oud genoeg voor is.
  • Laat je kind zijn handen regelmatig met zeep wassen.
  • Houd zijn nagels kort en schoon.
  • Geef je kind een eigen handdoek om te gebruiken en verschoon die handdoek elke dag.
  • Laat iedereen in de directe omgeving van je kind regelmatig zijn handen wassen.
  • Stel de school of het kindercentrum van je kind op de hoogte. En laat de volwassenen en kinderen daar ook regelmatig de handen wassen.
  • Eventueel kun je de dingen die je kind vaak aanraakt (zoals deuren, speelgoed en de trapleuning) iedere dag schoonmaken.

Ga naar de huisarts

Krentenbaard gaat meestal niet vanzelf over. Neem daarom altijd contact op met je huisarts. Meestal geeft die een recept voor fusidine-crème (of zalf). Dat is een antibiotische zalf, die je 2 keer per dag op de plekken smeert totdat de infectie over is. Je mag de crème maximaal 14 dagen gebruiken.

Als de infectie niet weggaat

Blijven de plekken zich uitbreiden, ondanks de fusidinezalf? Of ontstaan er op andere plekken op het lichaam plekjes die niet veroorzaakt zijn door herbesmetting of een al eerder bestaand wondje? Dan is het verstandig om opnieuw contact op te nemen met de huisarts. Vaak is dan een antibioticumkuur (in de vorm van een drankje of tabletten) nodig.

Let op: Als de infectie heel heftig is, kan je kind wat hangerig of ziek worden. Hij kan ook koorts krijgen. Ook dan is een antibioticumkuur noodzakelijk. In de praktijk komt dit vrijwel niet voor. Maar: als je kind al ziek is (verkouden of grieperig), dan loopt hij gemakkelijker krentenbaard op. De koorts en het ziek zijn worden dan niet veroorzaakt door de krentenbaard, maar door de oospronkelijke ziekte.

Mag je kind naar school?

Als je kind krentenbaard heeft, dan is de kans groot dat andere kinderen uit zijn klas de bacterie ook bij zich dragen. Het heeft dus weinig zin om je kind thuis te houden als hij zich goed voelt. Ook zijn er volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap geen andere (medische) redenen om je kind thuis te houden als hij zich goed voelt. Hij kan dus gewoon naar school of naar de kinderopvang.

Hoe gaat het verder?

Er blijven geen littekens achter. Je kind is nu niet immuun voor een nieuwe infectie met de stafylokok-bacterie. Hij kan dus best nog een keer krentenbaard krijgen.

Aanbevolen websites

  • Fusidinezuur op de huid is informatie van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie (KNMP).

Bronnen

  • Mijn kind heeft een krentenbaard is voorlichting van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
  • Adviseurs bij het schrijven van dit artikel waren apotheker Linda Wijma-Vos en huisarts Eline van der Ziel.
http://www.thuisarts.nl/krentenbaard/mijn-kind-heeft-krentenbaard

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.