Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Jullie relatie goed houden

Als je kinderen krijgt, verandert je relatie. Onherroepelijk. En als je pech hebt, kan het nieuwe leven met kinderen ervoor zorgen dat jullie langzaam uit elkaar groeien. Dat kun je voorkomen door aandacht te besteden aan je relatie, en aan elkaar.

Wat is belangrijk voor een goede relatie?

In verschillende onderzoeken naar vriendschappen en relaties hebben psychologen ontdekt dat de volgende elementen belangrijk zijn voor een goede relatie:

  • veel van elkaar weten en nieuwsgierig blijven naar wat er in de ander omgaat;
  • waardering, respect en genegenheid voor elkaar hebben en die ook laten zien;
  • gericht zijn op elkaar en op elkaars behoeften.

Nieuwsgierig blijven

In het begin van een relatie ben je erg nieuwsgierig naar elkaar. Je wilt alles van elkaar weten. Na verloop van tijd gaat die nieuwsgierigheid er waarschijnlijk een beetje af. Je kent elkaar goed en hebt van alles samen meegemaakt. Toch blijf je als mens veranderen. Op dit moment maak je je waarschijnlijk over andere dingen zorgen dan 7 jaar geleden. En je ambities zijn ook anders dan toen je je partner ontmoette. Denk dus niet te snel dat je elkaar kent. Jullie blijven veranderen. Blijf dus nieuwsgierig naar elkaar.

Wat kun je doen?

Het belangrijkste is: vragen stellen! Open vragen, die beginnen met ‘wat’, ‘hoe’ of ‘waarom’. Vragen waarmee je iets leert over je partner. Over zijn innerlijk leven, zijn zorgen, frustraties of ambities. Waar ze blij van wordt. Hoe hij zijn ouders ziet nu hij zelf vader is geworden. Wat zij het meeste mist sinds jullie kinderen hebben gekregen. Wees nieuwsgierig en vraag door. Probeer echt iets te ontdekken wat je nog niet wist over je partner. Gesprekken over flesjes, luiers en slaapjes hebben jullie al genoeg.

Tip: Voor een gesprek over dit soort vragen kun je een hele avond uittrekken. Maar als er tussendoor ineens een aanleiding is om zo’n vraag te stellen, doe het dan ook. Dat voorkomt dat je dit soort serieuze en belangrijke gesprekken uitstelt.

Waardering tonen

Als je allebei druk bent en het gevoel hebt dat je constant achter de feiten aan loopt te hollen, dan ligt het gevaar op de loer dat je je niet meer gewaardeerd voelt. Dat je partner jouw aanwezigheid als vanzelfsprekend ervaart. Bovendien ben je moe en snel geïrriteerd, dus je flapt er sneller iets onaardigs uit dan misschien je bedoeling is. Of je let meer op wat de ander ‘verkeerd’ doet dan wat hij ‘goed’ doet. Juist in deze periode heb je extra behoefte aan waardering. Geef die dan ook.

Wat kun je doen?

Neem de moeite om je partner te laten weten wat je aan hem of haar waardeert. Zomaar ‘ik hou van je’ zeggen is natuurlijk altijd goed, maar probeer ook af en toe wat specifieker te zijn. Heeft je partner spontaan boodschappen gedaan omdat hij wist dat je een drukke dag had? Of verrast je vriendin je met een versgeperst sapje op bed? Laat hem of haar dan weten dat je dat erg fijn vond. Probeer te kijken naar de kleine dingen die je partner voor je doet, en laat hem of haar weten dat je dat op prijs stelt.

Op elkaar gericht zijn

Als je samen bent, doe je voortdurend een beroep op elkaar. Niet alleen in de vorm van: ‘wil je me de suikerpot even aangeven?’, maar ook als je de krant leest en een opmerking maakt over een nieuwsbericht. Ook dan verwacht je een reactie van je partner. Als jij vindt dat je partner niet op jouw vraag om aandacht reageert (of op de verkeerde manier reageert), dan leidt dat tot irritatie en frustratie.

Wat kun je doen?

  • Wees duidelijk in wat je van je partner verwacht. Kom je zuchtend binnen na een dag werk, wil je dan een arm om je heen of juist even met rust gelaten worden?
  • Probeer zo vaak als je kunt in te gaan op het beroep dat je partner op je doet. Soms lukt dat niet omdat de baby huilt of de telefoon gaat. Maar op andere momenten kun je er wel voor kiezen om je op je partner te richten: doe dat dan bewust, zet de televisie of de computer bijvoorbeeld even uit.
  • Realiseer je dat je partner hele andere behoeften kan hebben dan jij. Doe dus niet alleen die dingen voor je partner waar jij (ook) gelukkig van wordt. Juist iets voor je partner doen waar jij helemaal geen voordeel van hebt, is een teken van liefde.

Bronnen

  • Een baby erbij en samen gelukkig blijven, Gerda Brouwer en Susanne Donders (2011). Uitgeverij Spectrum, Houten.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.