Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Verschil in zin in seks

In de eerste tijd na de bevalling is het helemaal niet raar dat je even geen zin hebt in seks. Maar wat als je je nieuwe leven mét kind redelijk op de rails hebt? En je lichamelijk weer min of meer de oude bent? Ook dan kan het gebeuren dat jij veel minder zin hebt om te vrijen dan je partner. Hoe ga je daarmee om?

Jullie leven is veranderd

Na de komst van een baby ontdekken paren vaak dan hun zin in seks niet overeenstemt. Dat je meteen na de bevalling geen zin hebt om te vrijen, is niet raar. Maar als jullie leven weer enigszins op orde is, kan het ook gebeuren dat jullie niet even vaak zin hebben in seks. Meestal heeft de vrouw minder vaak zin in seks dan de man, maar soms is het andersom. Het is dus niet vreemd als jullie dit overkomt. Of het een probleem is, hangt af van de manier waarop jullie ermee omgaan. Staan jullie open voor verbetering en voor gesprekken over jullie seksleven? Dan hoeft dit tijdelijke verschijnsel zeker niet blijvend te worden.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Mannen hebben vooral seks uit fysieke motieven: als zij een aantrekkelijk lichaam zien, krijgen ze zin in seks. Bij vrouwen daarentegen spelen relationele motieven een rol: vaak gaat bij hen intimiteit vooraf aan seks. Die kennis helpt je misschien op je partner beter te begrijpen.

  • Voor mannen: het feit dat je vrouw minder vaak spontaan zin heeft in seks betekent niet dat ze je niet meer aantrekkelijk vindt. Ze heeft alleen meer behoefte aan intimiteit en samenzijn om in de juiste stemming te komen.
  • Voor vrouwen die minder zin hebben in seks: je hoeft niet per se opgewonden te zijn om seks te hebben. Vaak is het genoeg om je ervoor open te stellen. Als je maar zin hebt om zin te krijgen.

Tussen de oren

Zin in seks hebben of krijgen is niet alleen een lichamelijk proces. Ook wat er zich in je hoofd afspeelt, is daarbij belangrijk. Je kunt gedachten hebben die je opwinding stimuleren, maar er kunnen ook gedachten zijn de je lust afremmen of in de weg zitten. Als je je wilt openstellen voor lichamelijke intimiteit, betekent dat dus ook dat je je hoofd openstelt (of leegmaakt!) voor gedachten die daarbij helpen.

Tip: Als je ontdekt dat alle aandacht en tijd die jullie eraan besteden om het voor jou aangenaam te maken, niet helpt, dan staat er misschien een gedachte in de weg. Probeer uit te vinden welke gedachte dat is, en praat daar met je partner over.

Check: Gedachten die zin in seks in de weg kunnen staan:

  • ‘Morgen heb ik een drukke dag. Ik wil nu dus op tijd slapen.’
  • ‘Hij vindt me vast niet meer aantrekkelijk met die uitgelubberde buik.’
  • ‘Het wordt zeker net zo saai als de vorige keer.’

Vermijdingsgedrag

Een grote valkuil van stellen bij wie de zin in seks niet overeenkomt, is de vermijdingscyclus. Het gevaar bestaat dat je bepaalde situaties gaat vermijden omdat je bang bent dat je partner dan seks met je wil hebben. Omdat je hem niet wilt afwijzen, ga je voorkomen dat je hem in verleiding brengt. Je wilt niet knuffelen of zoenen bijvoorbeeld, of je kleedt je niet meer uit waar hij bij is. Je partner krijgt zo het idee dat je (lichamelijk) niks meer met hem te maken wilt hebben. En jij hebt het gevoel dat je partner alleen maar met seks bezig is. Zo ontstaat er een afstandelijke sfeer waarin jullie allebei teleurgesteld of boos zijn.

Tip: Als je op een dag allemaal kleine momentjes van intimiteit creëert, dan kan dat ervoor zorgen dat je ’s avonds meer zin hebt in seks. Een sms’je, een knuffel in de keuken en de waardering die je uitspreekt voor iets wat je partner gedaan heeft bijvoorbeeld.

Meer tips bij problemen met (zin in) seks

We geven je graag meer tips die je kunt gebruiken om jullie seksuele relatie te verbeteren.

Bronnen

  • Een baby erbij en samen gelukkig blijven, Gerda Brouwer en Susanne Donders (2011). Uitgeverij Spectrum, Houten.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.