Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

Tips bij problemen met seks en intimiteit

Wat kun je doen als er problemen dreigen te ontstaan op seksueel gebied tussen jou en je partner? Hier lees je een aantal tips.

Verschil in zin in seks

Als je een kind krijgt, dan verandert je leven drastisch. En ook je relatie wordt anders. Eén van de aspecten die na het krijgen van een kind nogal eens problemen oplevert, is seks. Meestal heeft de man meer zin in seks dan de vrouw. Hier lees je een aantal tips die je kunnen helpen om daar iets aan te doen.

Tip 1: Accepteer dat alles is veranderd

Het is belangrijk dat jullie allebei accepteren dat er na de komst van jullie kind(eren) veel veranderd is. Verwacht niet dat alles (meteen) weer wordt zoals het was voor die tijd. Jullie situatie is nu eenmaal anders en ook lichamelijk is er waarschijnlijk het een en ander veranderd. Neem deze nieuwe situatie als uitgangspunt en onderzoek hoe je hiermee kunt omgaan. Hoe je een prettige manier kunt vinden om ook lichamelijk intiem te zijn. Ga op zoek naar compromissen als dat nodig is.

Tip 2: Blijf elkaar aanraken

Aanraking is voor iedereen belangrijk: voor baby’s, voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Ook al ben je niet in de stemming voor seks, geniet dan wel van een kus, knuffel of massage van je partner. En ga dit intieme gedrag niet vermijden uit angst ‘dat hij het alleen doet omdat hij seks wil.’

Tip 3: Besteed aandacht aan jezelf

Neem af en toe de tijd voor jezelf, en besteed ook tijd (en geld) aan je uiterlijk. Als je jezelf goed verzorgt en leuk kleedt, voel je je eerder aantrekkelijk voor je partner. Het geeft je ook een gevoel van eigenwaarde: jij bent het waard om goed gekapt en gekleed door het leven te gaan.

Tip 4: Plan romantiek

Geplande romantiek is echt niet minder waard dan spontane romantiek. Jullie hebben een druk leven; plan daarom regelmatig een avondje (of weekendje) weg met z’n tweetjes. Of ga samen lunchen als jullie baby op de kinderopvang is.

Tip 5: Romantiek en seks zijn niet hetzelfde

Seks is niet verplicht na romantiek. Je kunt heel goed in een romantische bui zijn zonder dat je zin hebt in seks. Voor mannen is dat soms lastig. Maar onthou: als je je alleen romantisch gedraagt omdat je seks wilt, dan is er eigenlijk weinig romantisch meer aan je gedrag. Is het echt een issue tussen jullie twee? Spreek dan desnoods van tevoren af of de avond wel of niet met seks mag eindigen. Die duidelijkheid werkt vaak bevrijdend.

Tip 6: Praat er samen over

Eerlijk met je partner praten over (je gevoelens over) seks is waarschijnlijk net zo moeilijk als het belangrijk is: ontzettend. Seks lijkt een heel toegankelijk onderwerp. Je komt het tenslotte overal tegen. Maar praten over je (veranderde) behoeften en verlangens, over je onzekerheden en angsten is voor de meeste mensen erg lastig. Toch is het vaak de sleutel naar meer begrip en meer intimiteit. Doen dus!

Tip 7: Zoek hulp als het niet beter wordt

Soms kan het verhelderend werken als je onder begeleiding van een therapeut het gesprek over jullie intieme leven aangaat. Uit jezelf daarover beginnen is best lastig. En bij een therapeut word je niet gestoord door kinderen, de telefoon of andere beslommeringen. Zo krijgt dit onderwerp de aandacht die het verdient.

Aanbevolen websites

  • Meer informatie over Geen zin in seks op de website van Rutgers WPF, het Nederlandse kenniscentrum seksualiteit.

Bronnen

  • Een baby erbij en samen gelukkig blijven, Gerda Brouwer en Susanne Donders (2011). Uitgeverij Spectrum, Houten.

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.