Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De rol van de man rond de bevalling

De bevalling begint. Nu wordt het serieus. Wat kun jij als man doen, behalve toekijken hoe bij je vrouw alle oerkrachten loskomen? Een paar tips.

De bevalling begint

De bevalling kondigt zich aan met weeën of het breken van de vliezen. Je vrouw voelt feilloos aan wanneer dat zover is. Neem haar daarbij serieus! En wees haar tot steun tijdens het hele verloop van de bevalling.

Kinderen onderbrengen bij de oppas

Is dit niet jullie eerste bevalling? Dan is het jouw taak om jullie andere kind (of kinderen) naar de oppas te brengen. Of om de oppas te bellen dat die jullie kind op kan komen halen. Doe dat in een vroeg stadium, zodat jullie nog de rust hebben om je kids te knuffelen, en ze te vertellen dat alles goed zal gaan en dat er straks en broertje of zusje is.

Je vrouw steunen tijdens de weeën

De weeën worden steeds krachtiger, komen vaker en houden ook wat langer aan. Dat zijn ontsluitingsweeën, die ervoor zorgen dat de baarmoedermond open gaat staan. De pijn van de weeën wordt steeds een beetje erger. Je kunt je vrouw als volgt helpen om de weeën op te vangen:

  • Pas samen de ademhalingstechniek toe die ze op de zwangerschapscursus heeft geleerd.
  • Masseer haar rug of geef tegendruk met twee vuisten in haar onderrug als ze daarom vraagt.
  • Draag kussens aan, of andere dingen die ze nodig heeft om een prettige houding te vinden.

Verloskundige bellen

Op een gegeven moment is het tijd om de verloskundige te bellen. Wanneer bel je de verloskundige? Houd een lijst met belangrijke telefoonnummers bij de hand (of zet ze in je telefoon) en zorg ook dat alles klaar staat voor een thuisbevalling of een rit naar het ziekenhuis.

Naar het ziekenhuis rijden

Zorg ervoor dat je de snelste route naar het ziekenhuis hebt uitgezocht en misschien al een keer hebt proefgereden. Zit er genoeg benzine in je tank? En staan alle spullen die je vrouw mee wil nemen, klaar?

Tip: Leg eventueel een vuilniszak op de bijrijdersstoel voor als de vliezen in de auto breken.

Foto’s of video-opnames maken

Of jullie nu thuis zijn of in het ziekenhuis: vergeet niet om een foto- of filmcamera bij de hand te hebben. Dit zijn bijzondere momenten die je vast wilt leggen voor later. Maar gebruik je camera niet om je achter te verschuilen op het moment suprême. Je belangrijkste taak is het steunen van je vrouw tijdens de uitdrijvingsfase.

Blijf bij je vrouw tijdens de geboorte

De uitdrijvingsfase is de fase waarin je kind echt geboren gaat worden. Je vrouw krijgt persweeën, waarmee ze het kind naar buiten kan persen. Dit is een spannende en vermoeiende fase. Als man kun je weinig meer doen dan toekijken en je vrouw in je hand of arm laten knijpen. Luister naar wat ze wil: wil ze dat je haar aanmoedigt, of moet je juist je mond houden? Ze kan in deze fase ook tegenstrijdige dingen van je vragen. Vaak op een commanderende toon. Als er één moment is in jullie relatie dat je dit moet accepteren, dan is het dit wel. Zodra jullie kind geboren is, zijn jullie dat allebei weer vergeten.

De navelstreng doorknippen

Als alles goed is gegaan, biedt de verloskundige je aan om de navelstreng door te knippen. Dat is een symbolische taak: je snijdt de fysieke verbinding tussen je vrouw en je kind door. Wees niet bang dat je verkeerd knipt; de verloskundige heeft de navelstreng al helemaal afgeklemd. Er kan dus niets misgaan.

Je kind is geboren

Het magische moment na de geboorte van je kind beleven jullie samen. Als alles goed is gegaan, dan ligt het kleine mensje op de borst van je vrouw. Een lawine aan emoties stroomt door je heen. Geniet van dit moment!

Familie en vrienden bellen

Neem zo lang mogelijk de tijd om van je kleintje te genieten en je bewondering voor je vriendin te uiten. Daarna heb je de leuke taak om familie en vrienden op de hoogte te stellen van de geboorte van jullie zoon of dochter. Bel of sms ze en laat je uitgebreid feliciteren.

Tip: Heb je de dichtstbijzijnde familie al laten weten dat de bevalling is begonnen? Stel het doorbellen van het goede nieuws dan niet te lang uit. Ze kunnen zich zorgen gaan maken als ze erg lang op het verlossende telefoontje moeten wachten.

Zorgen voor je pasgeboren baby

Ook bij de zorg voor jullie pasgeboren baby kun jij als man een actieve rol spelen. Laat je vrouw die taken niet allemaal naar zich toe trekken.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.