Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Argumenten tegen het krijgen van een kind

Dit zijn, in willekeurige volgorde, de minder leuke dingen van het hebben van een kind.

Je moet altijd beschikbaar zijn

Zodra je kind geboren is, merk je het al: hij of zij is volledig van jou afhankelijk. De eerste jaren kan je kind nog niets zelf. Je moet alles voor hem doen. Ook op momenten dat het jou niet uitkomt. De eerste maanden moet je baby ’s nachts gevoed worden. Dat is een aanslag op je nachtrust. Maar ook daarna wordt je kind vaak ’s nachts huilend wakker. Jij moet hem dan gaan troosten. En wat dacht je van een ziek kind? Op de meest ongelukkige momenten moet hij overgeven, of krijgt hij koorts. Reken er dan maar niet op dat jij naar je werk kunt. Of naar je gezellige avondje uit met je vrienden. Kortom, als ouder moet je altijd beschikbaar zijn.

Je bent kwetsbaar

Zodra je een kind hebt, word je bang. Bang dat je kind iets zal overkomen. Dat hij ziek wordt of een ongeluk krijgt. Dat hij de verkeerde vrienden maakt. Dat hij aan de drugs gaat. Veel van wat je doet als ouder is proberen om die risico’s in te perken: niet aankomen, handje vast bij het oversteken, bel je me als je er bent? En als je kind dan inderdaad ziek is of zijn been heeft gebroken, dan voel je je als ouder op z’n zachtst gezegd miserabel. Je zou er alles voor doen om de pijn en de ellende van je kind op jouw schouders te nemen. Als het maar weer goed gaat met hem.

Je krijgt veel minder tijd

Het hebben van een kind kost gigantisch veel tijd. Vooral in de eerste acht jaar van zijn leven. Zolang hij nog niet een redelijke mate van zelfstandigheid heeft bereikt. De eerste jaren ben je continu bezig met voeden, verschonen, aankleden, kleertjes wassen, spelen, naar bed brengen, ‘nee’ zeggen en nog veel meer. Wil je daarnaast nog werken of een avondje uit? Dan moet je dat regelen. Met kinderopvang of een oppas. Reken er dus maar op dat je behoorlijk wat tijd gaat inleveren. Je krijgt minder tijd om te werken, maar ook minder tijd voor elkaar en minder tijd om leuke dingen voor jezelf te doen.

Een kind kost geld

Het meest rationele argument in dit rijtje: een kind kost geld. En dan hebben we het niet alleen over de luiers, kleertjes en de kinderwagen. Want daar begint het pas mee. Heb je je koter eindelijk in de kleren, dan wil hij speelgoed. En niet zomaar een verantwoord houten speeltje waar hij uren mee zoet is. Zijn klasgenootjes hebben natuurlijk allemaal een Nintendo DS én een Wii thuis. Dus dat wil hij ook. En ga eens een dagje naar het Dolfinarium of de Efteling: je bent met z’n vieren al € 100 kwijt voordat je binnen bent. En nog later wil je kind ook een opleiding gaan doen. Of gaan studeren. Ook dan komt hij z’n hand bij jou ophouden.

Opvoeden is niet gemakkelijk

Zodra je baby zichzelf voort kan bewegen, begint het opvoeden. Dit mag niet en dat mag niet: leg hem dat maar eens uit. Hoe groter hij wordt, hoe moeilijker het wordt. Want nu krijg je ook tegengas: ‘nee’ is het woordje dat een peuter het vaakst gebruikt. En reken maar dat je met je schoolgaande kind veel discussies zult hebben over de noodzaak van bepaalde kleding of de (on)wenselijkheid van een stuk speelgoed. Nu denk je misschien nog dat jouw kind alleen maar een engeltje zal zijn. Maar je zult er gauw genoeg achterkomen dat ook hij je soms het bloed onder je nagels vandaan haalt.

De relatie met je partner verandert

Het krijgen van een kind zet je wereld even helemaal op zijn kop. Als je daar eenmaal aan gewend bent, zul je zien dat de relatie met je partner ook verandert. Je groeit meer naar elkaar toe als je samen een kind krijgt. Maar een kind zorgt ook voor zorgen en stress. En je krijgt minder tijd voor elkaar. Hoe gaan jullie daarmee om? En is jullie relatie daar wel tegen bestand?

Een kind is slecht voor het milieu

Nog zo’n rationeel argument: het milieu. Het lijkt wat vergezocht, maar het is waar: een kind verbruikt luiers, heeft kleding nodig, moet regelmatig in bad en wil speelgoed. Allemaal consumptie ten koste van het milieu. En later wil hij natuurlijk een brommer én een auto op z’n achttiende. En op vakantie met het vliegtuig. Tja, als je écht een milieufreak bent, dan krijg je geen kinderen.

Je zit er voor de rest van je leven aan vast

Eén stevige vrijpartij op het juiste moment en je hele leven verandert. Dat is kinderen krijgen in een notendop. Als je eenmaal kiest voor een kind, dan weet je dat er geen weg meer terug is. Een kind blijft ook voor altijd een verbinding tussen jullie twee. Ook als jullie uit elkaar zouden gaan. Niet dat je daar nu meteen aan moet denken, maar toch.

Je bent verantwoordelijk

Na de geboorte van je eerste kind kun je ineens gaan voelen dat er een zware verantwoordelijkheid op je rust. Vooral mannen hebben daar vaak last van. Ben jij degene die het meeste verdient? Dan voel je misschien helemaal de plicht om je gezin te onderhouden.

De relatie met je schoonfamilie wordt hechter

Hoe je het ook wendt of keert: een kind zorgt ervoor dat je voor altijd verbonden bent met je schoonfamilie. Jouw kind heeft een bloedband met jouw schoonmoeder, die jij niet hebt. Jouw schoonvader blijft altijd de opa van jouw kind. Als je een goede band hebt met je schoonfamilie, dan is dat geen probleem. Is de relatie met je schoonouders wat minder warm? Dan moet je er rekening mee houden dat je ze vaker zult gaan zien zodra jullie kind geboren is. En dat je je kind ook aan hen uit handen moet geven als hij daar een weekendje gaat logeren.

Tegenvallers van het ouderschap

De argumenten die we hierboven noemen zijn voornamelijk dingen die je overweegt als je nog geen kinderen hebt. Ben je benieuwd naar wat ouders zelf de grootste keerzijden vinden van het krijgen van kinderen? Lees dan ons artikel over de tegenvallers van ouderschap.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.