Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De kwaliteit van je zaad

Als man gaat het bij jouw vruchtbaarheid om de kwaliteit van je zaad. Wat bepaalt de kwaliteit van je zaad?

De kwaliteit van je sperma wordt bepaald door:

  • de hoeveelheid zaadcellen;
  • de beweeglijkheid van de zaadcellen;
  • de vorm van de zaadcellen.

Is er met één of meer van deze factoren iets mis? Dan heb je zwak zaad. Meestal gaat het bij een verminderde zaadkwaliteit om een combinatie van deze drie factoren.

Hoeveelheid zaadcellen

Normaalgesproken komen er bij een zaadlozing ongeveer 100 tot 200 miljoen zaadcellen vrij. Elke milliliter gezond sperma of zaadvocht bevat zo’n 30 miljoen zaadcellen. Bij minder dan 20 miljoen zaadcellen per milliliter heb je te weinig zaadcellen (WHO). Het kan ook gebeuren dat er helemaal geen zaadcellen in je sperma zitten.

Beweeglijkheid van de zaadcellen

Zaadcellen moeten zich door het baarmoederhalsslijm, de baarmoeder en de eileiders naar de eicel toe bewegen. Daarom moeten ze voldoende beweeglijk zijn. De beweeglijkheid is belangrijk voor de kwaliteit van je sperma.

Vorm van de zaadcellen

Een zaadcel moet op de juiste manier gevormd zijn om een eicel te kunnen bevruchten. Zo kan een zaadcel zonder staart bijvoorbeeld nooit de eicel bereiken. En een zaadcel met een gesplitst of misvormd hoofd kan nooit door de wand van de eicel dringen. Elke man heeft meestal een aantal zaadcellen met een afwijkende vorm in zijn sperma. Wijkt meer dan 70% van de zaadcellen af? Dan levert dat problemen op met zwanger raken (WHO).

Normen voor kwaliteit kunnen verschillen

De normen voor de kwaliteit van sperma kunnen per ziekenhuis verschillen. In deze tekst noemen we de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar jouw specialist kan weer een andere norm aanhouden. Vraag dus aan je arts welke normen hij gebruikt.

Sperma moet overleven

Meestal is er niet meteen een rijpe eicel in de buurt op het moment dat er sperma in de baarmoeder komt. Het sperma moet een tijdje in het lichaam van de vrouw ‘overleven’ totdat er een eicel vrijkomt. Het is niet precies bekend hoe lang zaadcellen in het lichaam van een vrouw kunnen blijven leven. Maar artsen en onderzoekers gaan ervan uit dat vers sperma ongeveer 72 uur kan blijven leven.

Vers zaad is het vruchtbaarst

Hoe lang spermacellen kunnen blijven leven, hangt onder meer af van de zaadkwaliteit. Maar: hoe langer het sperma moet overleven, hoe minder vruchtbaar het wordt. Vers zaad is het meest vruchtbaar. De kans op bevruchting is dus het grootst is als je vlak voor de eisprong vrijt.

Aanbevolen websites

  • Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen, een voorlichtingsbrochure van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG)

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.