Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Vruchtbaarheidsoperatie

Een operatie kan soms een verstopte eileider of zaadleider weer open maken. En de weg vrijmaken voor een zwangerschap. Maar vooral bij mannen is het onzeker of zo’n operatie voor de gewenste zwangerschap kan zorgen.

Een vruchtbaarheidsoperatie kan bij mannen én vrouwen gedaan worden.

Operatie bij de vrouw

Zijn je eileiders verkleefd, of zitten er vergroeiingen in je buik die de eileiders afsluiten? Dan kan een operatie soms helpen om de doorgang weer vrij te maken. Maar zo’n operatie is geen garantie op succes. Van de vrouwen die een dergelijke operatie ondergaan, wordt 25 tot 60 procent daarna spontaan zwanger. Het slagingspercentage hangt af van het soort afwijking waar je mee te maken hebt, en van je leeftijd. Meestal adviseert de arts je om een jaar af te wachten na een dergelijke operatie. Ben je dan nog niet zwanger? Dan kun je een IVF-behandeling overwegen.

Risico van een vruchtbaarheidsoperatie

Aan een operatie om je eileiders vrij te maken hangt een risico: je hebt daarna een iets verhoogde kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Operatie bij de man

Ook vruchtbaarheidsproblemen bij de man kunnen soms worden opgelost met een operatie. Bijvoorbeeld als er een spataderkluwen in je balzak zit. Of als je zaadleiders verstopt zijn. Maar dit soort operaties worden niet vaak gedaan. Omdat het niet duidelijk is of ze je vruchtbaarheid daadwerkelijk vergroten. Zo’n operatie is dus allerminst een garantie op succes. Daarom zal een arts je dit niet vaak aanraden. Waarschijnlijk geeft PESA je dan een betere kans.

Bronnen

  • Vruchtbaarheidbevorderende operaties, een voorlichtingsfolder van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.