Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Heb je in de eerste 20 weken van je zwangerschap last van een bloeding? Dat hoeft niet meteen reden te zijn voor paniek. Er zijn heel veel redenen waarom je een bloeding kunt hebben als je zwanger bent.

Er zijn meerdere redenen waarom je een beetje bloed kunt verliezen als je zwanger bent.

Een blaasontsteking

Van een flinke blaasontsteking kun je pijn in je onderbuik hebben die erg lijkt op menstruatiepijn. En soms zit er bij een blaasontsteking ook bloed in je urine.

Na het vrijen

Ook na het vrijen kun je wat bloed verliezen. Door de betere doorbloeding tijdens je zwangerschap bloedt je baarmoedermond gemakkelijker. Tijdens het vrijen kun je daar een wondje oplopen, waardoor je wat bloed verliest. Zo'n kleine bloeding is heel onschuldig en gaat vanzelf over.

Na het poepen

Ook kun je zomaar pijnloos bloedverlies hebben na het poepen. Harde ontlasting kan de tere baarmoedermond beschadigen, zelfs door je vaginawand heen. Ook in dit geval is de bloeding niet heftig. Eerst is het wat rood, maar al snel wordt de afscheiding bruinig.

Een innestelingsbloeding

Een andere oorzaak van onschuldig bloedverlies is een innestelingsbloeding. Ongeveer negen dagen na de bevruchting (dus zo’n beetje wanneer je je menstruatie verwacht) begint het vruchtje zich in te graven in het slijmvlies van je baarmoeder. Dat kan gepaard gaan met wat, meestal pijnloos, bloedverlies. Vaak is een bloeding als gevolg van de innesteling minder dan je gewend bent van een gewone ongesteldheid.

Een bloeding kan verwarrend zijn

Een innestelingsbloeding treedt op rond het moment dat je je ongesteldheid verwacht. Daarom wordt deze bloeding nog wel eens verward met een gewone maandelijkse bloeding.

Een miskraam

Heb je last van erge buikpijn in combinatie met bloedverlies? Dan is het mogelijk dat je een miskraam hebt. De buikpijn voelt aan als menstruatiepijn. Je kunt zelfs pijn in je onderrug of in je bovenbenen hebben. De bloeding kan heel onduidelijk beginnen, met een streepje bruine afscheiding, maar het kan ook helderrood zijn.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Soms kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zorgen voor bloedverlies. Ook dan heb je veel last van buikpijn. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap moet je altijd geopereerd worden.

Bel je verloskundige altijd

Heb je last van onverwacht bloedverlies en ben je (misschien) zwanger? Neem dan altijd contact op met je verloskundige. Of met je huisarts als je (nog) geen verloskundige hebt. Je kunt in zo’n geval maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Als er niks aan de hand is, kan de verloskundige of huisarts je geruststellen.

Bloedverlies komt best vaak voor

Ongeveer 20 procent van de zwangere vrouwen heeft last van een bloeding in de eerste 20 weken van hun zwangerschap. In de helft van die gevallen is het bloedverlies onschuldig. Bij de andere helft is er meestal sprake van een miskraam.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.