Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Je buik groeit als je zwanger bent

Het meest in het oog springende kenmerk van een zwangere vrouw is haar buik. Hoe ontwikkelt je buik zich? En wat kun je doen om je buik te ondersteunen?

De eerste drie maanden is het vanaf de buitenkant niet echt te zien dat je zwanger bent. Maar na vier maanden begint het voor de buitenwereld ook duidelijk te worden.

Zo groeit je buik

De eerste drie maanden

Als jij je zwangerschap het liefst nog even stil wilt houden, dan is er gelukkig aan de buitenkant ook nog niets te zien van een buikje. Misschien zijn je borsten wat voller dan normaal, maar dat is dan ook het enige. Toch groeit je baarmoeder al flink in de eerste drie maanden. Na ongeveer 12 weken is je baarmoeder al twee keer zo groot als een niet-zwangere baarmoeder.

De vierde maand

Vanaf de vierde maand begint je groeiende baarmoeder zo groot te worden, dat je buik ook langzaam gaat groeien. Je merkt dat je broeken wat strakker beginnen te zitten. Krijg je de knoop net niet meer dicht? Dan kun je er eventueel een elastiekje aan vast maken, zodat je je broek nog iets langer kunt dragen.

De vijfde maand

Als je vijf maanden zwanger bent, dan is het waarschijnlijk tijd om op zoek te gaan naar zwangerschapskleding. Je ‘gewone’ kleren kun je voorlopig wel even opbergen.

De zesde maand

De zesde maand is de laatste maand waarin je waarschijnlijk nog niet echt last hebt van je buik. Hij groeit nog steeds, maar zit niet in de weg. Wel kun je al last hebben van bandenpijn.

De laatste twee maanden

Vanaf de zevende maand van je zwangerschap kan je buik echt zwaar worden. Je kunt last krijgen van een aantal kwaaltjes die met je buik te maken hebben: rugpijn, bandenpijn en een harde buik.

Ga je buik niet vergelijken

Heb je een dikke buik? Dan betekent dat nog niet automatisch dat je een groot kind krijgt. Andersom betekent een klein buikje ook niet dat je kindje (te) klein is. Hoe groot je buik is, hangt voornamelijk af van de manier waarop je je buik ‘draagt’. Ligt je baarmoeder meer naar voren? Dan heb je al snel een dikkere buik. Bovendien lijkt een buik dikker als je niet erg lang bent. Ga dus nooit jouw buik vergelijken met die van een andere zwangere.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.