Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Je gevoel voor geur en smaak verandert als je zwanger bent

Bijna alle zwangere vrouwen merken een verandering op in hun reuk- en smaakvermogen. En dat heeft ook echt een functie.

Kun je geen koffie meer zien? Of heb je alleen maar zin in zuurkool? Dat komt allemaal door je zwangerschap.

Je reukzin verandert

Je reukzin verandert op een aantal manieren:

  • Je gaat beter ruiken: je ruikt meer geuren, en je kunt ze beter onderscheiden.
  • Je wordt gevoeliger voor geuren. Van een vies luchtje moet je soms bijna kokhalzen.
  • De geur van sommige ‘gewone’ dingen gaat je plotseling tegenstaan. Misschien kun je ineens niet meer tegen de geur van koffie, gebraden vlees, uitlaatgassen of een vaatdoekje.

Ben je veel misselijk in de eerste periode van je zwangerschap? Dan kan je gevoeligheid voor geuren daar nog een vervelend schepje bovenop doen.

Je smaak verandert ook

Je smaakzin verandert eigenlijk net zoals je reukzin verandert:

  • Je gaat beter proeven.
  • Je wordt gevoeliger voor smaken.
  • Je vindt ineens andere dingen lekker of niet lekker.

Misschien krijg je trek in dingen waar je anders nooit zin in hebt. Zo hebben veel zwangeren bijvoorbeeld zin in zure dingen: augurken, zuurkool of atjar tjampoer.

Bescherming van je baby

Het lijkt erop dat je geur- en smaakzin zich sterker ontwikkelen tijdens de zwangerschap om je kind te beschermen:

  • De afkeer van vieze luchtjes beschermt je tegen schadelijke stoffen.
  • En je zin in bepaalde voedingsstoffen kan een aanwijzing zijn dat je lichaam daar op dat moment behoefte aan heeft.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.