Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

Veelgestelde vragen over alcohol en zwangerschap

Over alcohol drinken als je zwanger bent bestaan nogal wat misverstanden. In dit artikel lees je de antwoorden op veelgestelde vragen over alcohol en zwangerschap.

Zwangerschap en alcohol: alleen nul is veilig

Het drinken vvan alcohol tijdens je zwangerschap is altijd risicovol. Veel vrouwen denken dat het voldoende is om minder te gaan drinken als ze zwanger zijn. Maar er is geen veilige ondergrens als het gaat om alcohol. Alleen nul glazen is veilig. Hieronder lees je een aantal veelgestelde vragen over zwangerschap en alcohol.

Ik heb alcohol gedronken voordat ik wist dat ik zwanger was. Heeft dat schadelijke gevolgen voor mijn kind?

Het is niet met zekerheid te zeggen wat voor effect de alcohol die je gedronken hebt, heeft gehad op de ontwikkeling van je kind. Dat hangt van veel factoren af. Hoeveel je hebt gedronken, hoeveel lichaamsvocht je hebt, op welk moment in de zwangerschap je hebt gedronken onder andere. Zorg er in ieder geval voor dat je vanaf nu geen alcohol meer drinkt. Dan blijft het risico op schadelijke gevolgen voor je ongeboren kind klein.

Wat gebeurt er als ik één keer veel drink?

Je baby kan blijvende schade oplopen van een avondje stevig drinken. Heb je op een avond vijf of meer glazen bier, wijn of andere alcoholbevattende drank gedronken? Dan heb je kans dat dat de ontwikkeling van je baby schaadt. Jouw avondje drinken kan namelijk net samenvallen met en belangrijk moment in de hersenontwikkeling van je baby. Stop dus met het drinken van alcohol voordat het te laat is.

Ik drink af en toe een glaasje. Dat kan toch geen kwaad?

Ook van een kleine hoeveelheid alcohol kan je ongeboren kind last hebben. Het is dus niet verstandig om af en toe een glaasje te drinken. Veilig is: helemaal geen alcohol drinken. Aan iedere hoeveelheid alcohol, hoe klein ook, kleeft het risico op schade aan het kind in je buik.

Zijn er momenten in mijn zwangerschap dat het drinken van alcohol minder kwaad kan?

Nee, in elk stadium van je zwangerschap zitten er risico’s aan het drinken van alcohol. In de eerste 3 maanden leidt het vooral tot lichamelijke schade bij je kind. Vanaf maand 4 vergroot alcohol de kans op groeiafwijkingen en vroeggeboorte. En tijdens je hele zwangerschap kan alcohol leiden tot blijvende schade aan de hersenen van je baby.

Er zijn veel vrouwen die alcohol hebben gedronken toen ze zwanger waren, en die hebben allemaal gezonde kinderen gekregen. Dan is het toch niet zo erg?

Het effect van alcohol is bij iedere vrouw en bij ieder kind anders. Het is daarom niet te zeggen wat voor effect alcohol heeft op jouw ongeboren kind. Er zijn heel veel factoren die daarbij een rol spelen. Dat andere vrouwen een (op het oog) gezond kind hebben gekregen, wil nog niet zeggen dat het voor jou 100 % veilig is om (een beetje) alcohol te drinken. Ook als je bij je eerste zwangerschap gedronken hebt en een gezond kind hebt gekregen, betekent dat niet automatisch dat je bij je tweede zwangerschap ook weer kunt drinken zonder schade voor je ongeboren kind.

Ik drink geen wijn meer, maar een biertje kan toch geen kwaad?

Alcohol is alcohol. Of het nou in wijn, bier, champagne of een kersenbonbon zit. Het kan altijd evenveel kwaad. Drink dus helemaal geen alcohol als je zwanger bent. Wil je een alternatief voor een alcoholhoudend drankje? Neem dan een alcoholvrij biertje, glaasje wijn of aperitief.

Check: Let erop dat je drankje ook echt alcoholvrij is! Volgens de wet mag een drank ook alcoholvrij heten als er minder dan 0,5 % alcohol in zit. Maar als je zwanger bent is alleen 0,0 % alcohol veilig.

Bronnen

Antwoorden op veelgestelde vragen op de website van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP):

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.