Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Waterpokken tijdens de zwangerschap

Als je nog nooit in je leven waterpokken hebt gehad, dan kan een besmetting met waterpokken tijdens je zwangerschap een risico zijn voor je ongeboren kind. Hoe zit dat precies?

Wat is waterpokken?

Waterpokken is een besmettelijke kinderziekte die vooral herkenbaar is aan de blaasjes die overal op het lichaam zitten. De ziekte is besmettelijk vanaf 1 dag voordat de blaasjes ontstaan totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Dat duurt meestal 10 dagen.

Wat is het gevaar van waterpokken tijdens de zwangerschap?

Een waterpokkeninfectie kan op twee manieren invloed hebben op je kind:

  1. Krijg jij waterpokken in de eerste 16 weken van je zwangerschap? Dan kan dat voor ernstige afwijkingen zorgen bij je ongeboren kind.
  2. Heb je waterpokken in de periode van 5 dagen voor de bevalling tot 2 dagen erna? Dan is de kans groot dat je je pasgeboren baby daarmee besmet. Hij is dan nog zo klein dat hij daartegen geen afweerstoffen heeft. Daardoor kan hij ernstig ziek worden en zelfs doodgaan als hij geen speciale medicijnen krijgt.

Check: Als je waterpokken krijgt tussen week 16 van je zwangerschap en een week voor de bevalling, dan is er in feite weinig aan de hand. Je kind kan waterpokken krijgen terwijl hij in je baarmoeder zit, maar dat is niet gevaarlijk.

Waarschijnlijk ben je immuun voor waterpokken

De meeste mensen in Nederland krijgen als kind waterpokken. Als je de ziekte eenmaal gehad hebt, kun je hem niet nog een keer krijgen: in je lichaam zijn de antistoffen tegen de ziekte aanwezig. Heb jij dus als kind waterpokken gehad? Dan hoef je je nergens zorgen om te maken.

Als je nog nooit waterpokken hebt gehad

Het is natuurlijk mogelijk dat je nog nooit waterpokken hebt gehad. In dat geval kun je een aantal dingen doen om te voorkomen dat je waterpokken krijgt als je zwanger bent.

Als je (nog) niet zwanger bent

  • Werk je in de gezondheidszorg, de kinderopvang of het basisonderwijs? Dan is de kans dat je met waterpokken in aanraking komt, relatief groot. Je kunt dan overwegen om je te laten inenten tegen waterpokken. Zo weet je zeker dat je niet besmet kunt raken als je zwanger wordt.

Als je zwanger bent

  • Zorg ervoor dat je tijdens de kritieke periodes in je zwangerschap (de eerste 16 weken en 1 week voor tot 2 dagen na de bevalling) niet in contact komt met iemand die waterpokken heeft.

Actie: Heb je nog nooit waterpokken gehad en ben je in contact geweest met iemand die waterpokken heeft (gekregen) terwijl je zwanger bent? Neem dan binnen 4 dagen (96 uur) contact op met je verloskundige of huisarts. Hij of zij kan met een bloedonderzoek inschatten of er een risico bestaat voor je kind en of een behandeling met medicijnen zinvol is.

Als je waterpokken krijgt terwijl je zwanger bent

Ben je zwanger en krijg je waterpokken? Dan hangt het af van de periode waarin dat gebeurt:

  • Als je korter dan 20 weken zwanger bent, dan kan een arts helaas niets doen om je kind te beschermen. Met een echo rond 20-22 weken kun je laten onderzoeken hoe je kind zich lichamelijk ontwikkelt.
  • Zit je vlak voor je bevallingsdatum? Dan kun je medicijnen krijgen die je kind via de placenta beschermen tegen de ziekte.
  • Ben je net bevallen? Dan kan je kind zelf medicijnen krijgen die hem beschermen tegen de waterpokkeninfectie.

Mag je borstvoeding geven als je waterpokken hebt?

Ja, je mag gewoon borstvoeding geven als je waterpokken hebt. Heb je de ziekte gekregen in de periode van 5 dagen voor tot 2 dagen na de bevalling? Dan moet je kind een medicijn krijgen dat hem helpt om de ziekte te bestrijden.

Is het veilig om kraambezoek toe te laten dat waterpokken heeft?

Ja, dat mag. Als je baby na de bevalling besmet wordt, dan verloopt de ziekte vaak niet zo heftig. Ook is je kind waarschijnlijk voldoende beschermd als je zelf al eerder waterpokken hebt gehad.

Bronnen

http://www.thuisarts.nl/waterpokken/mijn-kind-heeft-waterpokken

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.