Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Herhaalde miskraam

Soms kun je de pech hebben dat je meerdere miskramen achter elkaar hebt. Je kunt dan laten onderzoeken of daar een reden voor is. Maar die wordt niet altijd gevonden.

Het komt niet vaak voor dat iemand meerdere miskramen na elkaar heeft. Overkomt dat je toch? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. Je kunt gewoon twee keer achter elkaar erge pech hebben, zonder dat er afwijkingen in het spel zijn die je kans op een gezond kind verkleinen.

Kans op herhaalde miskraam

  • Na een miskraam is de kans dat het de volgende keer misgaat, niet groter dan de eerste keer.
  • Na twee miskramen heb je 25 procent kans op weer een miskraam.
  • Na drie miskramen is die kans 35 tot 40 procent.

De kans op een gezonde zwangerschap blijft dus altijd het grootst.

Mogelijke oorzaken voor herhaalde miskraam

Er zijn verschillende oorzaken voor een herhaalde miskraam aan te wijzen. Maar soms is de oorzaak helemaal niet te achterhalen.

Chromosomale afwijkingen

Als je twee keer achter elkaar een miskraam hebt gehad, dan kun je onderzoek laten doen naar jouw chromosomen en die van je partner. Het kan zijn dat één van jullie beiden een afwijking heeft op een chromosoom. Dergelijke chromosoomafwijkingen zorgen voor ernstige aangeboren afwijkingen bij een ongeboren kindje. Eindigt de zwangerschap in een miskraam, dan heeft de natuur verhinderd dat er een kindje met ernstige afwijkingen wordt geboren.

Je weet waar je aan toe bent

Blijkt uit onderzoek dat jij of je partner een chromosomale afwijking heeft? Dan is daarvoor geen behandeling mogelijk. Maar je weet wel waar je aan toe bent: behalve kans op een verkeerd aangelegd vruchtje heb je ook nog steeds kans op een gezond kindje. Of bij een volgende zwangerschap de afwijking weer optreedt, kun je in een vroeg stadium laten onderzoeken met een vlokkentest.

Andere oorzaken

Sommige (vaak zeer zeldzame) aandoeningen bij de vrouw kunnen herhaalde miskramen veroorzaken. Daarom zal de gynaecoloog je, na een derde miskraam op rij, een uitgebreid onderzoek aanraden. Zo’n onderzoek kan bijvoorbeeld als uitkomst hebben dat je:

  • een stollingsstoornis hebt. In dat geval is behandeling mogelijk;
  • een afwijkende baarmoeder hebt.

Geen duidelijke oorzaak

Helaas kan uitgebreid onderzoek na herhaalde miskramen vaak geen eenduidige oorzaak aanwijzen. Dat is moeilijk te accepteren. Maar ook na drie miskramen is de kans dat een volgende zwangerschap wél goed verloopt, groter dan de kans op weer een miskraam.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.