Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Oorzaken van een miskraam

Een miskraam kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zetten we op een rij.

Bij de eerste celdelingen is het al misgegaan

Bij de meeste miskramen is er al heel vroeg, bij de eerste celdelingen meteen na de bevruchting, iets niet goed gegaan. Daardoor ontstaan er ernstige afwijkingen in de chromosomen van de nieuwe cellen. Het vruchtje zal zich niet tot een gezond kindje kunnen ontwikkelen. De natuur heeft daarvoor als het ware een logische oplossing: het vruchtje groeit niet verder of ontwikkelt zich helemaal niet en wordt door het lichaam afgestoten.

Na je vijfendertigste

Als je na je vijfendertigste zwanger wordt, heb je iets meer kans op een miskraam. Je lichaam is dan minder goed in staat om een onderscheid te maken tussen een kansloos en een kansrijk beginnend vruchtje. Een kansloos vruchtje krijgt dan toch de gelegenheid om zich in te nestelen. Pas in een later stadium, als je al over tijd bent, wordt het alsnog afgestoten.

Een besmetting met rodehond

In een heel klein aantal gevallen wordt een miskraam veroorzaakt door een infectie met het rodehondvirus of rubellavirus. Als je in de eerste drie maanden van je zwangerschap rodehond krijgt, loopt je ongeboren vruchtje grote kans op ernstige afwijkingen. Een miskraam kan daarvan het gevolg zijn.

Wat is rodehond?

Rodehond is een besmettelijke kinderziekte. Dragers van het virus besmetten gemiddeld zeven tot acht andere mensen. Rodehond is besmettelijk van één week voor het uitbreken van de uitslag tot twee weken erna. Besmetting vindt plaats door hoesten en niezen (dus zonder contact) en zoenen (direct contact). Huiduitslag is het meest voorkomende uiterlijke verschijnsel. In de helft van de gevallen kun je aan de buitenkant echter niet zien dat iemand rode hond heeft.

Ben je ingeënt tegen rode hond?

Sinds 1987 worden in principe alle kinderen in Nederland ingeënt tegen rodehond. Toch komt de ziekte nog steeds voor.

Tip: Wil je zeker weten dat je voldoende antistoffen hebt tegen rodehond? Laat dat dan vóór je zwangerschap nakijken. Je huisarts kan een bloedonderzoek voor je regelen.

Niet inenten als je zwanger bent

Ben je zwanger? Dan kun je niet worden ingeënt tegen rodehond. Het vaccin waarmee wordt geënt is namelijk een levend vaccin, waardoor je de ziekte in afgezwakte vorm krijgt. Je lichaam gaat antistoffen aanmaken die je blijvend beschermen. Als je zwanger bent, dan is het doormaken van de ziekte, ook al is dat in verzwakte vorm, gevaarlijk voor je ongeboren kind.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Ongeveer één op de honderd zwangerschappen is buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het bevruchte eitje heeft zich dan niet in je baarmoeder genesteld, maar in je eileider. Daar kan het vruchtje uiteindelijk niet overleven.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.