Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Mola-zwangerschap

Een mola-zwangerschap komt zelden voor: slechts 1 op de 2000 zwangerschappen is een mola-zwangerschap. Wat is een mola-zwangerschap precies? En hoe kun je een mola-zwangerschap herkennen?

Mola-zwangerschap

Een mola-zwangerschap is een niet goed aangelegde zwangerschap. Bij een normale zwangerschap ontstaat er uit de bevruchte eicel een embryo en een placenta (moederkoek). Het embryo groeit uit tot een foetus en uiteindelijk tot een baby. Bij een mola-zwangerschap gaat er tijdens of vlak na de bevruchting iets mis, waardoor alleen de placenta doorgroeit. Meestal is er geen embryo. De placenta blijft maar doorgroeien in de baarmoederholte, en door vochtophoping ontstaan er allemaal blaasjes. In het uitzonderlijke geval dat er toch een vrucht of embryo is, is deze nooit levensvatbaar.

Hoe vaak komt een mola-zwangerschap voor?

Gelukkig komt een mola-zwangerschap heel zelden voor: ongeveer 1 op de 2000 zwangerschappen is een mola-zwangerschap. Statistisch gezien heb je veel meer kans op ‘gewone’ miskraam: dat cijfer is ongeveer 1 op 10.

Waardoor ontstaat een mola-zwangerschap?

Het is niet bekend waardoor een mola-zwangerschap ontstaat. Je kunt dus ook niets doen om een mola-zwangerschap te voorkomen. Het is in ieder geval zeker dat een mola-zwangerschap niet het gevolg is van langdurig pilgebruik, sporten tijdens de zwangerschap of stress.

Meer kans op een mola-zwangerschap

Er zijn dus geen specifieke factoren aan te wijzen die een mola-zwangerschap veroorzaken. Maar je hebt een iets verhoogde kans op een mola-zwangerschap als:

  • je afkomstig bent uit Zuidoost-Azië;
  • er in je familie vaker mola-zwangerschappen voorkomen;
  • jonger dan 15 of ouder dan 40 bent.

Hoe weet je dat je een mola-zwangerschap hebt?

Een mola-zwangerschap heeft geen specifieke symptomen. Net als bij een gewone zwangerschap voel je je meestal moe en/of misselijk. Je hebt wel wat meer kans op bloedverlies.

Ontdekt bij echo-onderzoek

Meestal wordt ontdekt dat je een mola-zwangerschap hebt tijdens een echo-onderzoek. In plaats van een embryo met een kloppend hartje ziet de echoscopist dan een hele hoop blaasjes die de baarmoederholte opvullen. Een echo-onderzoek kun je krijgen omdat:

  • het een routinematig onderzoek is als je ongeveer 9 weken zwanger bent;
  • je bloedverlies hebt;
  • je verloskundige het hartje van je kind niet kan horen;
  • je baarmoeder te groot lijkt voor de duur van je zwangerschap.

Extra onderzoek

Blijkt uit het echo-onderzoek dat je waarschijnlijk een mola-zwangerschap hebt? Dan volgt er extra onderzoek:

  1. Er wordt een longfoto gemaakt. Zo is vast te stellen of de blaasjes zich naar je longen hebben verspreid.
  2. Je bloed wordt onderzocht op de hoeveelheid hCG (zwangerschapshormoon). De placenta maakt dit hormoon aan. Zit er erg veel van dit hormoon in je bloed? Dan zit er waarschijnlijk ook (te) veel placentaweefsel in je lichaam.

Behandeling en herstel

Een mola-zwangerschap is meestal goed te behandelen met een curettage. Het lichamelijke herstel duurt maximaal een paar weken, maar met opnieuw zwanger worden moet je minstens 6 maanden wachten. Meer hierover lees je in ons artikel over behandeling en herstel van een mola-zwangerschap.

Bronnen

  • Mola-zwangerschap is een patiëntenfolder van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).
  • Mola-zwangerschap is een artikel op de site van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.