Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Echo's van je baby

Echo-onderzoek is een veilige manier om te bekijken hoe het met het kindje in je buik gaat.

Hoe werkt een echo?

Met een echo-onderzoek kan de verloskundige of echoscopist je kindje goed bekijken. Meestal krijg je een uitwendige echo. Dat gaat zo:

  • Je ligt op een onderzoekstafel. Op je blote buik smeert de echoscopist een doorzichtige gel.
  • De echoscopist beweegt langzaam over je buik met een apparaatje.
  • Dat apparaatje zendt geluidsgolven uit en vangt de echo daarvan weer op. Die geluidsgolven hebben een hogere frequentie dan wij met onze menselijke oren kunnen horen. Daarom heet het ook wel ‘ultrageluid’.  De hoogfrequente geluidsgolven zijn niet schadelijk voor je kindje. 
  • Op de monitor zie je zwart-witte vlekken. Daarin kun je je kindje herkennen. Soms duurt het even voordat je het ziet. Een echoscopist is getraind in het herkennen van de beelden.
  • Ben je nog niet zo lang zwanger? Dan kun je het kleine kindje helemaal zien.
  • Na week 16 is het kindje te groot: dan kun je alleen maar delen van zijn lichaam zien. Meestal kun je de organen steeds beter zien. De echoscopist legt je uit wat er allemaal te zien is.

Een inwendige echo

Soms is een inwendige of vaginale echo nodig. Dan brengt de echoscopist een dunne staaf in je vagina, die de geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. Een vaginale echo doet geen pijn.

Hoe vaak krijg je een echo?

In een normale zwangerschap krijg je minstens één echo. Maar het kunnen er al gauw meer worden. Dat heb je voor een deel zelf in de hand.

De termijnecho

Als je ongeveer 9 weken zwanger bent, dan krijg je standaard een echo-onderzoek. Op deze manier bepaalt de verloskundige hoe lang je al zwanger bent en wanneer je ongeveer gaat bevallen. Daarom heet dit onderzoek een ‘termijnecho’. Het geslacht van je kindje is dan nog niet te zien.

Een extra echo

Soms wil de verloskundige weten of je baby goed groeit. Of hoe hij precies ligt. Daarom kan ze soms een extra echo (laten) maken. Dat is nog niet meteen een teken dat er iets mis is! 

De 20-wekenecho

Als je ongeveer op de helft van je zwangerschap bent, dan kun je een 20-wekenecho laten maken. Daarmee bekijkt de verloskundige of je kindje geen ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. Dit onderzoek heet een strucutureel echoscopisch onderzoek (seo) en valt onder prenatale screening. Je beslist zelf of je dit onderzoek laat doen. Je verloskundige bespreekt deze keuze met je bij je eerste of tweede zwangerschapscontrole.

Een uitgebreide echo

Laat de 20-wekenecho een mogelijke afwijking zien? Dan kan de verloskundige een vervolgonderzoek aanraden. Ook daarover beslis je zelf. Voor een uitgebreid echo-onderzoek (of ‘geavanceerd ultrageluidonderzoek’) ga je meestel naar een regionaal centrum dat gespecialiseerd is in prenatale diagnostiek.

Een pretecho

Wil je het geslacht van je kindje weten? Of wil je om een andere reden graag een extra echo? Dan kun je op eigen kosten een pretecho laten maken. Er zijn steeds meer commerciële echobureaus in Nederland waar je een 2D-, 3D- of zelfs 4D-echo kunt laten maken.

Niet schadelijk voor je kindje

Is het ultrageluid dat gebruikt wordt voor een echo schadelijk voor je ongeboren kind? Waarschijnlijk niet. In ieder geval zijn schadelijke effecten van echoscopie bij mensen nog nooit bewezen.

Voorzichtig zijn

Toch zijn er artsen en verloskundigen die vinden dat je voorzichtig moet zijn met dit soort onderzoek. Is er een medische reden voor het onderzoek? Dan wegen de voordelen van deze onderzoeksmethode op tegen de mogelijke nadelen ervan. Maar een echo alleen ‘omdat het zo leuk is’ raden zij af.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.