Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Vlokkentest

De vlokkentest geeft je meer zekerheid over een eventuele chromosoomafwijking bij je ongeboren kind.

Gaf de NIP-test aan dat je een verhoogde kans hebt op een kindje met een chromosomale afwijking? Dan kun je een vollkentest laten doen. Met deze test worden er een paar cellen van je placenta opgezogen en onderzocht. Je hebt daarbij een kleine kans op een miskraam. Tussen de 10e en 14e week van je zwangerschap kun je de vlokkentest laten doen. Je gaat er meestal voor naar het ziekenhuis.

Eerst een echo

Voordat het echte onderzoek plaatsvindt, krijg je eerst een echo. Daarmee kan de arts bepalen hoe lang je precies zwanger bent. Na de echo maak je een afspraak voor de vlokkentest.

Zo werkt de vlokkentest

Via je vagina of via je buikwand brengt de arts een dunne naald in je placenta. Als je 11 weken zwanger bent, doet hij dat meestal via je vagina. Ben je langer zwanger? Dan gaat het via je buik. Tegelijk bekijkt de gynaecoloog via echoscopie wat er allemaal precies in je buik gebeurt. Met de naald zuigt hij een paar cellen uit je placenta. Het onderzoek doet meestal niet echt pijn.

Na het onderzoek

  • Na het onderzoek mag je meteen naar huis.
  • Doe het de rest van de dag rustig aan.
  • Zorg ervoor dat er ook de dagen daarna geen lichamelijk inspannende dingen op je agenda staan.

In het laboratorium

In het materiaal uit je placenta zitten cellen die vrijwel dezelfde chromosoomsamenstelling hebben als de cellen van je kind. Deze cellen worden in het laboratorium onderzocht. Zo kunnen afwijkingen aan de chromosomen worden ontdekt.

De uitslag

Je krijgt de uitslag ongeveer na twee weken. Soms is de uitslag onduidelijk. Dan zaten er goede én afwijkende cellen in het materiaal uit je placenta. Meestal krijg je dan het advies om een vruchtwaterpunctie te laten doen.

Voordelen van de vlokkentest

  • De vlokkentest is erg betrouwbaar.
  • Je kunt de vlokkentest doen nog voordat je drie maanden zwanger bent. In het geval van een ongunstige uitslag kun je dan nog een ‘gewone’ abortus laten doen.

Nadelen van de vlokkentest

  • Je hebt een kleine kans op een miskraam. Ongeveer vier op de duizend vrouwen krijgen een miskraam als gevolg van de vlokkentest. Dit is iets een grotere kans dan bij een vruchtwaterpunctie.
  • Je hebt een iets grotere kans op een onduidelijke uitslag dan bij een vruchtwaterpunctie.
  • Als de uitslag onduidelijk is, moet je alsnog een vruchtwaterpunctie laten doen.
  • Soms toont een vlokkentest een chromosoomafwijking aan, die later een miskraam veroorzaakt. Je moet dan beslissen of je de zwangerschap wilt afbreken, of dat je de miskraam afwacht. Zonder vlokkentest weet je niet dat er een afwijking bij je kindje is. Je krijgt dan een miskraam zonder dat je weet waarom.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.