Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Wat doet de verloskundige?

De verloskundige doet belangrijk werk. Ze controleert of je zwangerschap normaal verloopt, en begeleidt je bij je bevalling.

In Nederland zien we zwangerschap als een gewone, gezonde gebeurtenis. Veel bevallingen vinden thuis plaats. De verloskundige begeleidt je daarbij. Verloskundigen zijn vaak zelfstandig gevestigd, in een eigen praktijk of in een groepspraktijk. Maar ook in een ziekenhuis werken verloskundigen: dat zijn 'klinisch verloskundigen'.

Wat is verloskunde?

Verloskunde is volgens Van Dale ‘de wetenschap van het verloop en de doelmatige behandeling van de bevalling.’ Dat zou betekenen dat een verloskundige alleen verstand heeft van bevallingen. Dat is niet zo: ook juist tijdens je zwangerschap speelt de verloskundige een belangrijke rol.

Dit doet de verloskundige

De verloskundige:

De verloskundige speelt een belangrijke rol

Zelfs vóór je zwangerschap kun je vaak al bij de verloskundige terecht. Je hebt dan een 'preconceptioneel adviesgesprek'. Een goede voorbereiding verhoogt namelijk de kans op een goede zwangerschap en een gezonde baby.

Tijdens je zwangerschap begeleidt de verloskundige je op verschillende terreinen:

Ze adviseert je over prenatale diagnostiek

Aan het begin van je zwangerschap heb je de mogelijkheid om een aantal onderzoeken te laten doen naar de gezondheid van je baby. Dat heet ook wel prenatale screening (of prenatale diagnostiek). Je verloskundige kan je uitgebreid informeren en adviseren over deze onderzoeken.

Ze controleert het verloop van je zwangerschap

Met de regelmatige zwangerschapscontroles houdt de verloskundige in de gaten of je zwangerschap normaal verloopt. Ze is altijd alert op afwijkingen en abnormale verschijnselen. Heeft ze het idee dat er iets niet helemaal klopt? Dan kan ze je doorsturen naar een gynaecoloog.

Ze helpt je om gezond te leven

Je krijgt regelmatig tips en adviezen van je verloskundige die je helpen om zo gezond mogelijk zwanger te zijn. Natuurlijk vertelt ze je wat je wel en niet mag eten, en dat je genoeg rust moet nemen. Maar ze steunt je ook als je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om te stoppen met roken.

Ze beantwoordt al je vragen

Je hebt heel veel vragen als je zwanger bent. Over je lichaam, over je baby, over de bevalling. Je verloskundige is de persoon bij uitstek aan wie je al die vragen kunt stellen. Ook als je je zorgen maakt, is zij de aangewezen persoon om je gerust te stellen.

Tip: Zet al je vragen op papier voordat je naar het spreekuur komt. Dan weet je zeker dat je niets vergeet te vragen.

Ze biedt een luisterend oor

Tijdens je zwangerschap ben je vaak wat emotioneler dan normaal. Twijfels en angsten kunnen er soms voor zorgen dat je in tranen in de spreekkamer zit. Daar is je verloskundige wel aan gewend. Ze zal alles doen om je zorgen weg te nemen en een eerlijk antwoord te geven op al je vragen. Hoe gek die soms ook mogen zijn.

Wat kost verloskundige zorg?

De kosten voor verloskundige zorg zitten in het verplichte basispakket van je zorgverzekering. Dat betekent dat alle kosten vergoed worden door je zorgverzekeraar. Bovendien geldt voor deze kosten ook geen eigen bijdrage. De begeleiding door een verloskundige kost jou dus helemaal niets - behalve de premie van je zorgverzekering.

Aanbevolen websites

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was verloskundige Hilde Perdok.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.