Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zwangerschapscontroles bij de verloskundige

In totaal ga je ongeveer 14 keer bij je verloskundige langs voor je zwangerschapscontroles. Wat gebeurt er tijdens die controles?

Je gaat voor het eerst bij de verloskundige langs als je ongeveer 9 weken zwanger bent. De tweede controle is 4 tot 6 weken daarna. Hoe langer je zwanger bent, hoe vaker je op controle gaat. Grofweg zien je bezoeken er ongeveer als volgt uit:

  • Totdat je 26 weken zwanger bent, ga je één keer per 4 tot 6 weken op controle.
  • Vanaf 26 weken tot 32 weken zwangerschap ga je iedere 3 weken op controle.
  • Vanaf 32 tot 36 weken zwangerschap krijg je iedere 2 tot 3 weken een controle.
  • Vanaf 36 weken ga je elke week bij je verloskundige langs. Gaat alles goed? Dan kan er soms ook 2 weken tussen 2 controles zitten.

Hoe lang duurt de controle?

Een normale zwangerschapscontrole duurt ongeveer 10 minuten. Alleen voor de eerste afspraak neemt de verloskundige vaak wat meer tijd.

Wat onderzoekt de verloskundige?

Bij iedere controle wil de verloskundige graag weten hoe het met je gaat, en of je nog vragen hebt. Daarnaast:

  • meet ze je bloeddruk;
  • voelt ze hoe je buik groeit;
  • beoordeelt ze hoe je kindje ligt (vanaf 28 weken);
  • bepaalt ze of je kindje goed groeit;
  • luistert ze naar het hartje van je baby. Dat gebeurt vanaf de tweede controle.

Lichamelijk onderzoek

Om te beoordelen of je kindje goed groeit en hoe je kindje ligt, voelt de verloskundige aan de buitenkant van je buik. Jij ligt dan met ontblote buik op de onderzoekstafel. De verloskundige tast de randen van je baarmoeder af en bepaalt waar het hoofdje, de billetjes en de voetjes van je kind liggen. In het begin is dat natuurlijk wat lastiger te voelen. Maar hoe groter je kind wordt, hoe duidelijker de verloskundige dat kan bepalen. Je kunt het zelf ook steeds beter voelen.

Echo-onderzoek

Voelt de verloskundige iets wat ze niet vertrouwt? Of wil ze meer weten over de baby in je buik? Dan kan ze een echo laten maken. Naast de standaard echo rond 9 weken kun je een uitgebreid echo-onderzoek krijgen rond 20 weken. Daarnaast kan het voorkomen dat je verloskundige om medische redenen nog extra echo's wil laten maken. Zelf kun je niet om extra echo's vragen bij de verloskundige. Je kunt wel een pretecho laten maken als je dat leuk vindt. Dat doe je bij een echobureau.

Hartje luisteren met de doptone

Vanaf de 14e week kan de verloskundige naar het hartje van je baby luisteren. Dat doet ze met een speciaal apparaat: een doptone. Daarmee kun je de hartslag van je baby versterkt horen. Het is niet schadelijk voor je kindje.

Met een toeter

Vanaf ongeveer 26 weken kan de verloskundige het hartje van je baby ook horen met een houten toeter. Die zet ze dan op je buik. Je kunt ook zelf zo’n toeter kopen: dan kun je je partner ook laten luisteren. Je kunt het ook proberen met een wc-rolletje. Maar het is vaak moeilijk om op deze manier het hartje te horen.

Bronnen

  • Adviseur bij het schijven van dit artikel was verloskundige Hilde Perdok.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.