Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

11 weken zwanger

Als je 11 weken zwanger bent, heet je baby niet langer een embryo maar een foetus. Nu begint de foetale periode, die duurt tot aan de geboorte. Dit is een periode waarin de baby vooral heel hard groeit. Voor jou als moeder is het einde in zicht van de zwangerschapskwaaltjes die je leven de eerste drie maanden van je zwangerschap wat ongemakkelijker maken.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Je baby blijft hard groeien. Deze week is hij al 5 cm groot, gemeten van zijn kruin tot zijn stuitje, en weegt zo’n 10 gram. Zijn hoofd is ongeveer de helft van zijn lengte. Bijna alle organen en weefsels zijn in beginsel aanwezig, de komende weken gaan ze zich verder ontwikkelen. Je baby heeft nu nog heel veel ruimte in het vruchtwater en kan zich draaien en wentelen. Zijn schedel bestaat voornamelijk uit kraakbeen. Alleen het voorhoofdbeen begint uit te harden tot bot.

Belangrijke ontwikkelingen

  • In week 11, de derde maand van je zwangerschap, begint de vorming van exocriene zweetklieren. Deze klieren komen over het hele lichaam te zitten en zorgen ervoor dat je nat wordt als je het heel warm hebt. Deze vorming begint als een netwerk van bindweefselkussentjes op de handpalmen en voetzolen.
  • Tot deze week zien de externe genitaliën van een jongen en een meisje er hetzelfde uit. In week 11 van de zwangerschap wordt het verschil tussen een jongen en een meisje zichtbaar, doordat de penis verder uitgroeit. Bij jongens groeien de zogenoemde urogenitale plooien aaneen, behalve aan de top. Bij meisjes blijven ze apart en vormen de schaamlippen.
  • Deze week begint ook het haar uit te groeien: het eerst bij de bovenlip, wenkbrauwen, en kin.

Interne organen

De hersenen ontwikkelen zich verder. Zo ontstaan er verbindingen tussen de zenuwcellen binnen de hersenen. Ook begint de hypofyse zijn karakteristieke vorm te krijgen.

De nieren zijn langzaam omhoog gestegen vanuit de cloaca, dat is de opening in de darmen die zich later ontwikkelt tot een gespecialiseerde opening. Nu liggen de nieren op hun definitieve plek. Ook beginnen ze te functioneren. De nieren zijn onderverdeeld in lobben, die ook bij de geboorte nog zichtbaar zijn. Die lobstructuur verdwijnt tijdens de peutertijd.

De lever is in verhouding erg groot. Hij beslaat ongeveer 10 procent van het lichaamsgewicht van de baby. Dat komt doordat hij bloed produceert, daarom ziet hij er ook zo rood uit. Ook de milt helpt bij de aanmaak van bloed. Na de geboorte stoppen zowel de lever als de milt met de productie van bloed, al kan de milt daar weer mee beginnen als dat nodig is.

Andere lichaamsdelen

Het is week 11 van de zwangerschap en de ogen van je baby zitten helemaal verstopt achter zijn oogleden. Ook verschijnen er vingernagels, die van week tot week verder uitgroeien. Dat gaat heel langzaam. Pas in week 32 bereiken de nagels de toppen van zijn vingers.

Wat gebeurt er in week 11 in jouw lichaam?

Mogelijk heb je meer trek in eten dan anders, zeker als je niet misselijk bent. Ook de smaak van je eten kan veranderen. Eet jij elke avond een pot augurken leeg? Of heb je opeens trek in zoute haring? Dan kan komen doordat je meer behoefte hebt aan zout. Maar eet met mate! Extra vitamines heb je in principe niet nodig, alleen vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine D.

Nog steeds misselijk

Wellicht komt je lichaam wat tot rust na weken misselijk te zijn geweest. Misschien is je misselijkheid nog niet over. Heb dan nog even geduld. De meeste vrouwen hebben geen last meer van allerlei zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid, gebrek aan energie of stemmingswisselingen als ze 3 maanden zwanger zijn, ofwel ongeveer 13 weken. Vergeet niet om regelmatig een klein hapje te eten, dat helpt tegen brandend maagzuur. Maar pas op dat je niet te veel eet. In dit stadium hoef je echt niet voor twee te eten!

Grotere borsten

Je borsten zijn mogelijk al iets groter geworden. Ze nemen nog verder in omvang toe, onder andere doordat het aantal melkgangen toeneemt. Het vetweefsel neemt nauwelijks toe. Overigens worden de borsten bij de ene vrouw veel groter dan bij de andere. Gemiddeld neemt het volume 200 ml toe. Maar er zijn vrouwen waar de borsten nauwelijks groeien en bij andere neemt het volume wel 800 ml toe.

Wat moet je regelen?

Ga na of jullie baby een verhoogde kans heeft op erfelijke afwijkingen. Is dat het geval dan zijn er verschillende mogelijkheden voor een prenatale screening. Als je 11 weken zwanger bent is het een goed moment om de vlokkentest te laten doen. Deze wordt gedaan tussen de 11 en 14 weken zwangerschap.

Ook een nekplooimeting is mogelijk tussen week 11 en 14.

Aanbevolen websites

Animatiefilmpjes van de ontwikkelingen in week 11.

Bronnen

  • Informatie over de ontwikkeling van de hersenen (website VGZ, niet meer online).
  • Informatie over de ontwikkeling van talg en zweetklieren (website VGZ, niet meer online).

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 10 weken zwanger Volgende week: 12 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.