Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

12 weken zwanger

Als je 12 weken in verwachting bent is het hart volledig ontwikkeld. Verder beginnen nu ook de teennagels te groeien. Deze week vindt het eerste, standaard, bloedonderzoek plaats.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Je baby is deze week zo’n 6 cm lang en weegt 14 gram. Hij vult inmiddels de hele baarmoeder.

De nagels van de tenen beginnen te groeien totdat ze in week 36 de toppen van de tenen hebben bereikt.

Belangrijke ontwikkelingen

Tegen het einde van 12 weken zwangerschap is het hart volledig ontwikkeld. Alleen is de scheidingswand tussen de twee boezems nog niet gesloten: de rechter- en linkerboezem staan nog met elkaar in verbinding. Ook is er nog verbinding tussen de longslagader en de aorta. Pas bij de eerste ademhaling van de baby (na de geboorte) sluiten beide verbindingen zich.

Interne organen

Vanaf week 12 van je zwangerschap produceert de lever lymfocyten. Dat zijn witte bloedcellen die het lichaam helpen vreemde indringers onschadelijk te maken. Na de geboorte houdt de lever daarmee op en gaat alleen het beenmerg verder met de productie. De lever start in week 12 ook met de productie van factoren die ervoor zorgen dat het bloed bij een wondje stopt met bloeden, de bloedstollingsfactoren.

Verder is er inmiddels voldoende ruimte in de buikholte. Het is niet langer nodig dat een deel van de darmen uitstulpen in de navelstreng. De darm keert terug in de buikholte.

Uit de voor-, midden- en achterdarm ontwikkelen zich de keelholte, de slokdarm, de schildklier, de thymus, de alvleesklier, de maag, de lever en de longen.

Andere lichaamsdelen

  • In week 12 ontstaan de eerste kiemen voor de blijvende (volwassen) tanden.
  • De oorschelpen bereiken hun definitieve plek halverwege het hoofd.

Wat gebeurt er in week 12 in jouw lichaam?

De kans op een miskraam neemt nu snel af. Gemiddeld krijgt een op de 10 vrouwen in Nederland een miskraam, maar heel veel miskramen vinden plaats zonder dat je het merkt. Vaak al in de eerste dagen na de bevruchting. Het enige dat je dan merkt is dat je menstruatie wat later is dan normaal.

Wat moet je regelen?

  • Ga op zoek naar kraamzorg en schrijf je in. Het lijkt misschien wat vroeg, maar er zijn vaak lange wachtlijsten voor kraamzorg, zeker in de grote steden. En je wilt toch wel de kraamzorg van jouw keuze. Bij inschrijving is het niet nodig een verklaring af te geven dat je zwanger bent.

Actie: Zoek uit hoeveel uur kraamzorg jouw zorgverzekering verzekert en verdeel die uren in overleg met je kraamzorg.

Aanbevolen websites

Een animatiefilm van de ontwikkelingen in week 12, 10 weken na de bevruchting.

Bronnen

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 11 weken zwanger Volgende week: 13 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.