Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

13 weken zwanger

Je bent nu drie maanden zwanger. Het eerste trimester zit erop! Misschien merk je dat je broeken strakker komen te zitten: de baarmoeder wordt steeds groter. De kans op een miskraam is nu veel kleiner geworden: tijd om algemeen bekend te maken dat jullie een baby verwachten.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De foetus is met 13 weken ongeveer 7 cm groot. Van week tot week kan hij steeds meer. Zo doet hij zijn mond open als hij rond zijn mond wordt geprikkeld. Ook de spieren worden steeds sterker en het kraakbeen over zijn hele lichaam wordt langzaam omgezet in botten.

Interne organen

  • De hersenen gaan zich plooien. Waren ze tot het eind van de 3e maand zo glad als een bal, nu beginnen ze zich te splitsen in een aantal kleinere delen (kwabben). Dit is het begint van de vorming van de vele plooien en structuren die zo karakteristiek zijn voor het uiterlijk van de hersenen. Dit plooien is nodig omdat zo het buitenste deel van de hersenschors een groter oppervlak krijgt.
  • De schildklier bevat nu het eiwit colloïde, een eiwit dat het schildklierhormoon thyroxine vast kan houden. Dit hormoon is essentieel voor normale groei en ontwikkeling.
  • Bij meisjes ontstaan de eierstokken.

Andere lichaamsdelen

De navelstreng ligt er als een kurkentrekker bij. Dat hij zo gedraaid is, komt doordat de bloedvaten die erdoor lopen langer zijn dan het omliggende weefsel.

Wat gebeurt er in week 13 in jouw lichaam?

Je hart werkt hard, harder dan toen je nog niet zwanger was. Het kan zijn dat je zelf je hart hoort ruisen of dat je hart onregelmatig klopt. Dat is normaal. Maak je je toch ongerust, raadpleeg dan je verloskundige of je arts.

Zwaarder

Deze eerste drie maanden van je zwangerschap neemt je gewicht zo’n 1,5 kg toe. Niet alleen je baby zorgt daarvoor, maar ook het vruchtwater waarin je baby rondzwemt.

Meer pigment

Mogelijk wordt je huid iets donkerder onder je navel of op je gezicht. Dat komt doordat je meer pigment aanmaakt als je in verwachting bent. Op je gezicht heet dat een zwangerschapsmasker. Na de bevalling verdwijnen de bruine vlekken vanzelf weer.

Wat moet je regelen?

Misschien heb je het grote nieuws al overal rondverteld. Misschien heb je gewacht je tot de magische grens van 13 weken zwanger hebt bereikt. Officieel hoef je het op je werk pas drie maanden voor de uitgerekende datum te vertellen, maar het is wel prettig dit eerder te doen. Wil je op een bijzondere manier vertellen dat je zwanger bent?

Speciaal in week 13

  • Ben je 3 maanden in verwachting, dan kun je je inschrijven voor kinderopvang. Doe dit zo snel mogelijk, want de wachtlijsten zijn meestal lang.
  • Deze week kun je waarschijnlijk voor het eerst het hartje van je baby horen kloppen! Het lukt niet altijd. Dan moet je nog 1 of 2 weken geduld hebben.

Aanbevolen websites

Bronnen

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 12 weken zwanger   Volgende week: 14 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.