Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

16 weken zwanger

Het hart van je baby klopt heel snel. Misschien voel je deze week voor het eerst je kind bewegen, maar het kan ook heel goed dat je de eerste bewegingen pas over een paar weken voelt.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Je baby meet in week 16 van zijn kruin tot zijn stuitje zo’n 12 cm. Rond deze week is te achterhalen hoe lang hij is als je zijn benen zou uitstrekken. Dan komt hij uit op 16 cm. Hij weegt iets van 110 gram, bijna 8 maal zoveel als in week 12. Het hart gaat als een razende tekeer met wel 160 slagen per minuut. Als de baby nu geprikkeld wordt in de buurt van de mond, dan draait hij naar die prikkel toe en opent zijn mond. Diezelfde reflex heeft hij ook na de geboorte: hij zoekt dan de tepel om te drinken.

Belangrijke ontwikkelingen

De foetus kan al goed slikken. Deze week slikt hij per etmaal 2 tot 7 ml vruchtwater in. Het vocht wordt via de darmwand in het bloed opgenomen.

Rond week 16 van je zwangerschap begint zacht donshaar te verschijnen, te beginnen bij de wenkbrauw en bovenlip. Dit donshaar, lanugo genoemd, houdt het lichaam van de foetus op temperatuur omdat hij nog geen vet heeft dat hem kan beschermen. Vanaf week 22 is het hele lichaam ermee bedekt, behalve de voetzolen en handpalmen. Uiteindelijk wordt dit donshaar vervangen door het echte haar. Het laatste lanugo valt soms pas na de geboorte af.

Interne organen

In de maag verschijnen maagklieren.

Andere lichaamsdelen

In de handpalmen kun je het begin van de typische plooien zien, die bij ieder individu anders lopen. Dat proces van vouwen en plooien gaat door tot week 18.

Het gezicht lijkt steeds meer op het gezicht van een mens zoals wij dat kennen. De ogen zitten niet langer aan de zijkant van het hoofd, maar kijken naar voren.

Als je 16 weken zwanger bent, ontstaat er bij je baby tandglazuur.

Wat gebeurt er in week 16 in jouw lichaam?

De baby trappelt en zwaait erop los. Maar tot nu toe voelde je daar nog niets van. Misschien begin je de bewegingen nu te voelen. Je baarmoeder komt niet hoger dan je navel, dus wat je voelt moet daaronder zitten.

Check: De eerste bewegingen die je voelt van je baby kun je makkelijk verwarren met darmgerommel.

Bekkenpijn

Tijdens je zwangerschap zorgen de zwangerschapshormonen ervoor dat je banden zachter en weker worden. Sommige vrouwen krijgen daar last van. Ze voelen een zeurende pijn rond hun bekken of hun kruis of hebben pijn als ze opstaan.

Actie: Heb je last van pijn in je bekken? Bespreek dit dan met je verloskundige.

Verstopping

Het hormoon progesteron kan de werking van je darmen beïnvloeden. Daardoor heb je mogelijk meer last van verstopping. Drink dan wat meer dan je gewend bent en eet voldoende vezels.

Speciaal in week 16

  • Een vruchtwaterpunctie is mogelijk. Hiermee is vrij betrouwbaar te bepalen of je baby een afwijking heeft.
  • Als je altijd hebt gesport en je hebt verder geen last van je zwangerschap, kun je blijven sporten. Rust iets vaker uit en drink genoeg.

Aanbevolen websites

Een animatiefilm van de ontwikkelingen in week 16, 14 weken na de bevruchting.

Bronnen

  • De ontwikkeling van de mond, Medische encyclopedie - Medicinfo.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 15 weken zwanger Volgende week: 17 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.