Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

19 weken zwanger

Zo halverwege maand 5 van de zwangerschap, rond week 19 of 20, raakt de baby bedekt met een vettige substantie die hem beschermt. Bij de geboorte is daar vaak nog een deel van terug te vinden. Als ouders kun je je gaan oriënteren op een zwangerschapscursus.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De baby is nu ongeveer 15 cm lang, gemeten vanaf zijn kruin tot aan zijn stuitje en hij blijft maar doorgroeien. Hij kan nog steeds lekker dartelen en buitelen in de baarmoeder en doet dat dan ook veelvuldig. Zo maakt hij zijn spieren steeds sterker.

Belangrijke ontwikkelingen

In de weken 19 tot 21 start de vorming van myeline. Dit is een vettige stof die rondom de zenuwvezels komt te zitten. Deze stof beschermt en zorgt ervoor dat elektrische impulsen van de zenuwen sneller worden doorgegeven. Dankzij myeline kan een signaal met een snelheid van 100 km per uur van de ene plek in het lichaam naar een andere plek gaan. Heeft iemand geen myeline in zijn lichaam, dan kan er vanalles misgaan: hij ziet bijvoorbeeld minder goed, beweegt niet meer gecoördineerd of kan zijn plas niet meer goed ophouden. De vorming van myeline gaat door totdat je baby ongeveer 1 jaar oud is.

Interne organen

Alle belangrijke organen zijn inmiddels aanwezig. Nu is het een kwestie van verder specialiseren en op de juiste plek in het lichaam terecht komen.

Andere lichaamsdelen

De benen en voeten ontwikkelen zich elke keer net iets later dan de armen en handen. Vorige week, week 18, kregen de vingers hun unieke patroon van groeven en plooien. Die vorming van plooien en vouwen in de voetzolen en tenen start deze week 19.

Je baby krijgt een beschermende laag over zijn huid heen. Deze huidsmeer, vernix caseosa genoemd, bestaat uit huidschilfers, talg, lanugo en cellen uit het vruchtwater. De laag bestaat voor 80 procent uit water, 10 procent vetten en 10 procent eiwitten. De eiwitten helpen bij de afweer tegen bacteriën. De huidsmeer zit vooral op de rug, op het hoofd en op de gewrichten.

Wat gebeurt er in week 19 in jouw lichaam?

Je merkt nu echt dat je zwanger bent. Je wordt zwaarder en broeken of strakke rokken zitten niet meer lekker, maar anderen hebben dat waarschijnlijk nog niet in de gaten.

Ongemerkte veranderingen in je lichaam

De zwangerschap heeft allerlei gevolgen voor wat er in jouw lichaam gebeurt, waarvan je je vast niet bewust bent. Het gebeurt gewoon. Een voorbeeld: de schildklier wordt tijdens je zwangerschap 13 procent groter. Je schildklier geeft ook iets meer schildklierhormoon af, maar toch blijft de hoeveelheid van dit hormoon in je bloed gelijk. Verder trekt het middenrif langzaam iets omhoog om plaats te kunnen bieden aan je steeds groter wordende baarmoeder met baby.

Afbraak van vetten en eiwitten

Nu je zo’n 19 weken in verwachting bent, slaat je lichaam niet langer extra vetten en eiwitten op, zoals tot vorige week het geval was. Je lichaam gaat nu de vetten en eiwitten langzamerhand afbreken. Zo kun je voldoen aan de behoefte aan voedingsstoffen van je snelgroeiende baby. Je weefsels kunnen namelijk niet meer zo gemakkelijk glucose gebruiken voor hun behoefte aan energie. Daardoor schakelen zij over op de verbranding van vetten en aminozuren. Het gevolg is dat je voldoende glucose over hebt voor je baby. Die is namelijk voor zijn energievoorziening vooral afhankelijk van glucose.

Wat moet je regelen?

Dit is de tijd om je te oriënteren op een zwangerschapscursus. Willen jullie graag samen een cursus volgen, of wil je als moeder liever alleen? Er zijn tal van mogelijkheden.

Aanbevolen websites

Animatiefilmpje van de ontwikkelingen in week 19.

Bronnen

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 18 weken zwanger Volgende week: 20 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.