Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

20 weken zwanger

De helft van je zwangerschap zit erop, als je zwangerschap de gemiddelde 40 weken duurt. Je baby is helemaal bedekt met het zachte donshaar. Je baarmoeder is zover uitgegroeid dat hij tot bij je navel reikt.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De baby is van zijn kruin tot zijn stuitje 16 cm lang en van zijn kruin tot zijn voet 25 cm. Daarmee is hij vrijwel op de helft van de lengte bij zijn geboorte. Hij weegt 320 gram. Hij blijft maar zwaarder worden: hij komt per week zo’n 100 gram aan. Daarnaast beweegt hij steeds meer. Soms komt zijn duim in de buurt van zijn mond. Dan gaat hij daar onmiddellijk op zuigen. Hoe ouder de foetus, hoe vaker hij op zijn duim zuigt.

Belangrijke ontwikkelingen

Op de helft van de zwangerschap beginnen bij je baby de melkklieren zich te vormen en hebben de nieren hun definitieve plek gekregen in het lichaam.

Andere lichaamsdelen

De oorschelp is klaar, er zitten nu zelfs oorlelletjes aan.

Het echte haar is al in week 9 tot 12 begonnen zich te ontwikkelen. Maar dat was nog niet zichtbaar. Vanaf deze week is het ook te zien. Dit eerste haar is dun en kleurloos. Wat al wel langer zichtbaar is, is het zachte donshaar, lanugo genoemd. De baby is er vrijwel helemaal mee bedekt. Alleen op voetzolen en handpalmen groeit niets.

Wat gebeurt er in week 20 in jouw lichaam?

Je baarmoeder wordt steeds groter, rekt mee met de groei van je baby. Nu je 20 weken in verwachting bent, komt je baarmoeder tot je navel.

Vaginale afscheiding

Een hogere vaginale afscheiding is heel gebruikelijk als je in verwachting bent. Door de extra doorbloeding van de schedewanden gaan je slijmvliezen wat harder werken en komt er meer vocht uit je vagina.

Wat moet je regelen?

Tip: Koop een zwangerschapsketting. Dit is een lange ketting met een belletje eraan dat voor je buik hangt en tinkelt. Dit is een gebruik uit Mexico, waar mensen geloven dat de ketting de draagster en de ongeboren baby geluk brengt.

Vaak wil je voor de baby een kamer opnieuw inrichten of verven. Dan is nu de tijd om na te denken over wat jullie erin willen zetten.

Tip: Willen jullie een nieuwe kinderwagen? Wacht dan niet te lang met bestellen, er zit soms een levertijd van 2 tot 3 maanden op.

Speciaal in week 20

Je kunt een 20-wekenecho laten doen om te achterhalen of je kind een lichamelijke afwijking heeft. Jullie beslissen zelf of je zo’n echo laat uitvoeren, uiteraard na overleg met de verloskundige.

Bij deze echo is te zien of je baby een jongen of een meisje is.

Aanbevolen websites

Een animatiefilmpje van de ontwikkelingen in week 20.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 19 weken zwanger Volgende week: 21 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.