Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

22 weken zwanger

Je bent nu 22 weken in verwachting, de zesde maand van je zwangerschap. De baby hoort steeds meer. Als moeder heb je misschien last van vochtophoping.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Je baby is van hoofd tot stuitje 19 cm lang. Hier zijn de benen dus niet bij opgeteld, omdat die gebogen voor zijn lichaam zitten. Als je zijn voeten meet, dan zie je dat die alleen al zo’n 4 cm zijn. De foetus weegt nu 460 gram. Knijpen kan je baby steeds beter. Regelmatig omklemt hij de navelstreng even. Dat is helemaal niet erg, want die navelstreng is goed beschermd.

De zintuigen ontwikkelen zich verder van week tot week en zelfs van dag tot dag. Nu je ruim vijf maanden zwanger bent heeft je baby een volledige set neuronen (zenuwcellen) in zijn hersenen. Daardoor kan hij zijn lichaam en zijn omgeving leren kennen door alles aan te raken. Hij raakt bijvoorbeeld zijn gezicht aan, of zijn armen of benen.

Belangrijke ontwikkelingen

Het borstbeen is in week 22 verder uitgehard: het kraakbeen wordt omgezet in bot. Verder hebben de bloedvaten die in week 15 in het vaatvlies zijn verschenen, zich inmiddels ontwikkeld tot aders en slagaders.

Interne organen

  • De productie van insuline begint als je 22 weken in verwachting bent en loopt gestaag op tot aan de geboorte.
  • Bij meisjes zijn de inwendige geslachtsorganen klaar.
  • Als de baby nog niet geboren is, functioneert de lever anders dan na de geboorte. Zo breekt de lever de stof bilirubine af, een stof die giftig is voor het lichaam. Hij ontstaat als bloedcellen worden afgebroken. Bij een baby blijft een rode bloedcel minder lang leven dan in een volwassene. Daarom ontstaat er ook meer bilirubine. De foetus scheidt deze stoffen weer uit via de placenta waarna ze in het bloed van de moeder komen. Die raakt de giftige stoffen vervolgens kwijt via haar lever.

Check: Als je baby wat geel ter wereld komt, dan heeft hij hoge hoeveelheden van deze bilirubine. De eerste week na de geboorte kan je baby wat gelig kleuren, omdat zijn lever dan nog niet goed functioneert.

Andere lichaamsdelen

Het slakkenhuis, het binnengehoororgaan, heeft volwassen afmeting bereikt. De foetus reageert ook steeds vaker op allerlei verschillende geluiden. Stel je voor wat je baby om zich heen allemaal hoort: het ruisen van je bloed, het rommelen van je darmen en het tikken van je hart! Dat is voor hem een enorme herrie.

Tip: Zing regelmatig hetzelfde liedje voor je baby. Blijf je dat volhouden zolang je in verwachting bent, dan herkent hij dat ook na de geboorte en kun je hem er wellicht rustig mee krijgen.

Wat gebeurt er in week 22 in jouw lichaam?

Het kan zijn dat je last hebt van vochtophoping. Je merkt dat doordat je enkels of voeten dikker worden, maar ook je handen en vingers kunnen opgezwollen raken.

Tip: Houd jij veel vocht vast? Drink veel water en rust regelmatig uit met je benen omhoog.

Wat moet je regelen?

  • Wil je graag een echo van je kind, dan kun je een 2-D echo laten maken bij een commercieel bureau. Dit wordt ook wel een pretecho genoemd, omdat je hem alleen laat maken voor jezelf. Een 2-D echo is een zwart-witfoto die ook verloskundigen laten maken. Zo’n echo op eigen houtje kan totdat je 26 weken in verwachting bent.
  • Wordt je normale kleding te strak? Dan is het leuk om zwangerschapskleding uit te zoeken. Er zijn speciale winkels voor, maar je kunt ook online winkelen.

Aanbevolen websites

De ontwikkelingen van de baby in week 22 weergegeven in een animatiefilmpje.

Bronnen

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 21 weken zwanger Volgende week: 23 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.