Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

23 weken zwanger

De baby is al enorm gegroeid sinds hij een paar cellen groot was. Maar voordat hij levensvatbaar is moet hij nog flink verder groeien. Het is leuk om samen te voelen hoe de baby beweegt.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

In week 23 is je baby van zijn hoofd tot zijn stuitje 20 cm lang. Deze weken moet de baby vooral groeien en sterker worden. Hij wordt steeds meer ‘af’.

Belangrijke ontwikkelingen

Van week tot week worden meer zenuwbanen aan elkaar geknoopt. Dat betekent dat de baby niet langer reflexmatig beweegt, maar steeds meer bewust zijn armen of benen ‘oefent’ en rond duikelt in de baarmoeder. Omdat zijn binnenoor (en daarmee zijn evenwichtsorgaan) al compleet ontwikkeld is, heeft hij een besef van wat boven of onder is.

Interne organen

De hersenen groeien enorm hard.

Andere lichaamsdelen

  • Wenkbrauwen en wimpers groeien.
  • De eierstokken van een meisje zitten al barstensvol primitieve eicellen. Daarmee moet ze de rest van haar leven doen. In de teelballen van jongens, die nog niet helemaal zijn afgedaald in de balzak, worden de eerste primitieve zaadcellen gevormd.

Wat gebeurt er na 23 weken in jouw lichaam?

Je tandvlees wordt tijdens je zwangerschap wat gevoeliger. Het zwelt op en bloedt makkelijk omdat de doorbloeding toeneemt. Dat hoeft niet erg te zijn, als je maar wel je gebit goed blijft reinigen.

Meer haar

Deze tweede helft van de zwangerschap krijg je meer haar op je lichaam. Dat komt doordat je haarcyclus verandert onder invloed van oestrogeen en wellicht ook doordat je huid meer doorbloed is. Normaliter groeit een haar 2 tot 4 jaar, met drie maanden rust. Na die rustfase valt de haar uit en groeit er in dezelfde haarfollikel een nieuwe haar, die weer begint met groeien. Als je niet in verwachting bent is 20 % van je haar in rust. In de loop van je zwangerschap daalt dat percentage naar 10. Vlak na de geboorte valt er juist meer haar uit, zo’n 30 %. Pas een half jaar tot een jaar na de bevalling is je haargroei weer normaal. Dat betekent dat je minder haaruitval hebt tijdens je zwangerschap en juist meer vlak erna.

Wat moet je regelen?

Speciaal in week 23

Neem samen de tijd om te voelen hoe je baby beweegt. Nu heeft hij nog ruimte om rond te draaien, over een paar weken zit hij klemvast. Stopt hij net met bewegen als de vader hem wil voelen? Blijf volhouden!

Aanbevolen websites

De ontwikkelingen van je baby na 23 weken zwangerschap, 21 weken na de bevruchting, weergegeven in een animatiefilmpje.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 22 weken zwanger Volgende week: 24 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.