Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

24 weken zwanger

Je bent halverwege de 6e maand. De baby blijft verder groeien en oefent ook zijn longen al. Ongemakken horen erbij in de zwangerschap. De een heeft er meer last van dan de ander.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Van hoofd tot stuitje is je baby met 24 weken zwangerschap van zijn hoofd tot zijn stuitje 21 cm lang. Meet je tot aan zijn voeten, dan is hij 30 cm. Daar komt nog zo’n 20 cm bij tot aan zijn geboorte. Hij weegt 630 gram. Dat betekent dat hij voor een gemiddeld geboortegewicht nog zo’n vijf maal zwaarder moet worden. Zijn voet is nu al best groot: 4,5 cm. Er zijn baby’s die rond deze week geboren worden en in leven blijven, maar de kans op een gezond leven is heel klein; minder dan 10 procent overleeft. Elke week en elke dag dat je baby in de baarmoeder blijft, stijgen zijn overlevingskansen.

Belangrijke ontwikkelingen

De tijd dat de baby zijn ogen stijf gesloten hield, is vrijwel voorbij. Misschien opent hij zijn ogen zo nu en dan even. Zijn huid is nog erg gerimpeld, net een oud mannetje of vrouwtje. Dat komt doordat hij nog vrijwel geen onderhuids vet heeft. Zijn hoofd blijft relatief groot in verhouding tot de rest van zijn lichaam.

Het schijnt dat een baby van 24 weken al diverse smaken kan onderscheiden. Dat is ontdekt bij kinderen die al na 24 weken waren geboren. Het is niet gek dat hij al kan proeven, omdat de smaakpapillen al in maand 2 worden ontwikkeld.

Interne organen

  • Je baby bereidt zich nu al voor op de eerste ademteug na zijn geboorte. Dat doet hij door te ‘ademen’ met vruchtwater. In week 24 neemt hij zo wel een liter vruchtwater per dag op.
  • De lever en de alvleesklier werken hard. Zo maakt de alvleesklier insuline aan. Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat spieren en weefsels glucose kunnen opnemen uit het bloed. De baby moet wel zelf de insuline aanmaken, omdat dit hormoon niet van de moeder via de placenta naar de baby kan.

Andere lichaamsdelen

De nagels op de vingers groeien van week tot week verder uit.

Wat gebeurt er in week 24 in jouw lichaam?

Kijk niet vreemd op als de tranen over je wangen rollen bij elke feel-good movie. Als je zwanger bent voel je alles wat intenser.

Zwangerschapskwaaltjes

Veel zwangere vrouwen voelen pijn in hun rug, moeten vaker plassen, hebben snel pijnlijke voeten en raken snel vermoeid. Of ze hebben continu last van een verstopte neus of krijgen makkelijk een bloedneus. Misschien voel je soms ook nog een stekende pijn in je zij. Dat komt dan doordat de spieren van je baarmoeder opgerekt worden. Al dit soort ongemakken horen erbij. Het maakt het misschien draaglijk om te bedenken dat elke zwangere wel ergens last van heeft. En niemand krijgt alle kwaaltjes tegelijk over zich heen.

Wat moet je regelen?

Als je je kind wilt laten dopen, dan is het goed in de 6e maand contact op te nemen met de kerk.

Ook is het tijd om na te gaan denken over de babykamer. Krijgt jullie baby een eigen kamer? Moet die nog opgeknapt worden en wat voor meubels willen jullie erin zetten?

Aanvolen websites

Bekijk een animatiefilmpje van hoe je baby zich ontwikkelt in week 24, 22 weken na de bevruchting.

Bronnen

Statistische informatie over vroeggeboortes.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 23 weken zwanger Volgende week: 25 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.