Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

25 weken zwanger

Je baby is in week 25 zover ontwikkeld, dat hij een kans maakt om te overleven buiten je baarmoeder. Mogelijk begint in week 25 van je zwangerschap je zwangerschapscursus.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De baby is ongeveer 22 cm lang van kruin tot stuitje en weegt 450 gram. In Nederland is 25 weken de ondergrens waarop te vroeg geboren baby’s in leven worden gehouden. Jonger dan 25 weken overlijdt de baby vrijwel altijd. Maar ook dan is de kans om het eerste jaar te overleven niet groot. Overleeft het kind het eerste jaar, dan krijgt hij vaak later in zijn leven gezondheidsproblemen.

Belangrijke ontwikkelingen

De vorming van vrouwelijke of mannelijke geslachtskenmerken is inmiddels vrijwel compleet. Al bij de bevruchting was helder of de cellen uit zouden groeien tot jongen of meisje. Dankzij het Y-chromosoom begon bij jongens in week 6 tot 7 de vorming van teelballen. Doordat bij meisjes geen Y-chromosoom aanwezig, is ontwikkelen zij eierstokken. Vervolgens begonnen de teelballen androgenen aan te maken. En dat was weer de aanzet voor de zogenoemde buis van Wolff om zich te ontwikkelen tot prostaat, zaadleider en zaadblaasjes. Meisjes hebben geen hormonen nodig. Bij hen groeit de buis van Müller uit tot baarmoeder, eileider en bovenste deel van de vagina. Dit gebeurt doordat zij géén androgenen zoals testosteron aanmaken. Datzelfde geldt voor de uitgroei tot clitoris, grote en kleine schaamlippen en vagina. Bij jongens groeit dankzij de androgenen de penis uit.

Interne organen

De hersenen groeien van week tot week verder door. Maar ze kunnen natuurlijk niet blijven uitdijen, dan zou het hoofd zo groot worden dat het niet meer te tillen is. Daar heeft de natuur wat op bedacht. De hersenen splitsen zich in een aantal kleinere delen (kwabben) en blijft dat de hele foetale periode doen. Daardoor neemt het oppervlak van de hersenschors (cortex, het buitenste deel van de grote en kleine hersenen) toe zonder dat het hoofd verder uitgroeit.

De longen

Ondertussen voltrekt zich ook in de longen een belangrijk proces. Hier komt de productie van 'surfactant' op gang. Dit is een stof die aan de binnenkant van de longen een heel dun laagje vormt, precies op de plek waar water en lucht tegen elkaar aan zouden komen. Die laag met surfactant maakt ademen mogelijk zonder dat het veel energie kost. Bij het uitademen wordt de longinhoud namelijk kleiner. Dankzij de surfactant kunnen de longblaasjes tijdens het uitademen kleiner worden zonder in elkaar te klappen. Dat komt doordat deze vettige stof de oppervlaktespanning van het grensvlak van lucht en water verlaagt. Baby’s die geboren worden voordat deze substantie in de longen zit, krijgen zware ademhalingsproblemen, waardoor ze overlijden.

Wat gebeurt er na 25 weken in jouw lichaam?

  • Misschien merk je dat je baby vooral tot actie komt als jij net probeert te slapen. Geniet ervan.
  • Als je in verwachting bent, krijg je misschien levendiger dromen.

Wat moet je regelen?

Vanaf week 25 totdat je 30 weken zwanger bent, kun je een 3D- of 4D-echo laten maken van je baby. In een driedimensionale echo (3D) zie je meer diepte dan in een 2D-echo: het is gemakkelijker om bijvoorbeeld het gezichtje van je baby te herkennen. Bij een vierdimensionale echo (4D) plakken ze de 3D-beeldjes achter elkaar, zodat je een filmpje krijgt.

Tip: Maak er een leuk dagje uit van om zwangerschapskleding te kopen, met een vriendin of met je partner.

Speciaal in week 25

Rond deze week beginnen veel zwangerschapscursussen.

Als je 25 weken in verwachting bent, kun je het hart van de baby makkelijker horen kloppen van buitenaf. Je kunt een doppler gebruiken of een stethoscoop. En misschien lukt het zelfs wel als je partner zijn of haar oor op jouw buik legt.

Aanbevolen websites

Een animatiefilmpje van de ontwikkelingen van de baby met 25 weken zwangerschap.

Bronnen

  • De lekensamenvatting van een proefschrift over de ontwikkeling van de longen.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 24 weken zwanger Volgende week: 26 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.