Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

27 weken zwanger

Rond week 27, in de 7e maand, begint het derde deel van je zwangerschap. Dit heet het 3e trimester. Bij de baby werkt de bloedcirculatie volledig. Bij jou als moeder wordt het middenrif wat omhoog gedrukt.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

je baby is 24 cm lang van kruin tot stuitje en weegt 910 gram. Het duurt nog zo’n 13 weken tot de geboorte en in die tijd moet de baby blijven groeien en zich blijven ontwikkelen. Als hij nu ter wereld zou komen, moet er van alles gebeuren om problemen te voorkomen. Zo moet hij warm worden gehouden omdat hij nog onvoldoende vet heeft om zichzelf warm te houden. Ook moet hij geholpen worden bij de ademhaling, omdat er nog geen surfactant in zijn longen (zie week 25) zit. Verder moeten de hersenen, de lever en het immuunsysteem zich nog verder ontwikkelen.

Belangrijke ontwikkelingen

Rond week 27 worden de zweetklieren in de opperhuid zichtbaar als instulpingen. Deze zweetklieren, apocriene zweetklieren genoemd, zitten alleen op bepaalde delen van het lichaam: namelijk in de oksels, bij de huid rond de anus en rond de tepels. Dit zijn de zweetklieren die de typische zweetlucht verspreiden. Ze ontwikkelen zich pas verder in de puberteit, maar ze zijn dus al wel aangelegd. Deze zweetklieren hebben geen openingen direct aan het huidoppervlak, maar komen uit in de haarzakjes boven de openingen van de talgklieren.

Interne organen

De bloedcirculatie in de foetus werkt met 27 weken volledig. Bijzonder bij een foetus is dat het zuurstoftransport anders verloopt dan bij een volwassene. Een foetus heeft namelijk een ander soort hemoglobine. Dat is het eiwit dat de zuurstof in het bloed transporteert. Het hemoglobine van een foetus neemt al zuurstof op als dit in een hele lage concentratie voorkomt. Daardoor kan het zuurstof opnemen uit de placenta, waar lagere hoeveelheden zuurstof in voorkomen dan in de longen.

Wat gebeurt er in week 27 in jouw lichaam?

Als je 27 weken in verwachting bent, blijft de navelstreng groeien in lengte en in dikte. Ondertussen stroomt het bloed met flink veel kracht door jouw lichaam om de foetus te voeden. Je baarmoeder is nu ongeveer even groot als de baby.

Middenrif omhoog

Het middenrif gaat in de loop van de zwangerschap langzaam iets omhoog. In het derde trimester zit het ongeveer 4 cm hoger dan als je niet zwanger bent. Daardoor wordt ook de omtrek van je borst iets groter: zo’n 15 cm. En de onderste ribben gaan iets naar opzij. Dit gebeurt allemaal om plaats te maken voor je baby.

Afbraaksnelheid van medicijnen verandert

Je zwangerschap heeft onvermoede effecten, meestal als gevolg van oestrogeen en progesteron. Zo kunnen deze hormonen ook de activiteit van een aantal enzymen in je lever veranderen. Deze enzymen zijn betrokken bij de afbraak van giftige stoffen, waardoor de afbraaksnelheid van medicijnen verandert. Medicijnen die goed oplossen in vetten worden minder snel afgebroken, medicijnen die goed oplossen in water worden juist sneller afgebroken.

Wat moet je regelen?

  • Heb jullie al nagedacht over het geboortekaartje? Je kunt hem zelf ontwerpen, maar dat kun je ook door een drukker laten doen.

Tip: Stel nu al een adreslijst op.

  • Zwangerschapsverlof moet je tijdig aanvragen. Je hebt de tijd tot uiterlijk 3 weken voordat je verlof ingaat, maar het is handig om dit eerder te doen.
  • Ben je zelfstandig ondernemer? Dan heb je ook recht op een zwangerschapsverlof. Vraag dit aan uiterlijk 2 weken voordat je het verlof wilt laten ingaan.

Aanbevolen websites

De ontwikkelingen van de baby in week 27, weergegeven in een animatiefilm.

Bronnen

  • De ontwikkeling van talg- en zweetklieren (VGZ, niet meer online).

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 26 weken zwanger Volgende week: 28 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.