Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

29 weken zwanger

Je bent bijna 7 maanden zwanger en de baby begint wat boller te worden. Dat komt doordat hij nu vet begint te vormen. Je buik begint je in de weg te zitten. Misschien wordt het tijd om de babykamer in te richten.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De foetus is nu 26 cm lang van kruin tot stuitje en weegt al meer dan een kilo: 1.150 gram. Baby’s die in week 29 worden geboren zijn heel klein. De komende weken, totdat je ongeveer 36 weken in verwachting bent, groeit de baby hard. Daarna neemt de groeisnelheid iets af. Hij beweegt vele malen per dag.

Belangrijke ontwikkelingen

Je baby slaat van week tot week meer onderhuids vet op, zodat zijn lichaam wat boller wordt. Er zijn twee kleuren vet: bruin en wit (geel). Baby’s hebben voornamelijk bruin vet. Dit speciale vet helpt bij de stofwisseling en helpt de baby om warm te blijven. Lang is gedacht dat bruin vet alleen bij baby’s voorkwam, maar inmiddels is bekend dat ook volwassenen dit vet hebben. Het bruine vet zit op verschillende plekken in het lichaam: aan de onderkant van de nek, in en rondom de nieren, achter het borstbeen, rond de organen en aan de achterkant van de buikholte.

Andere lichaamsdelen

De baby doet zijn ogen regelmatig open en dicht. Als er genoeg licht is kan hij silhouetten van spullen of zelfs mensen zien door de baarmoeder en de buikwand heen.

De baby kan horen en stemmen herkennen. Dat betekent dat hij al kan leren en herinneren.

Wat gebeurt er in week 29 in jouw lichaam?

Je baby beweegt vaak met regelmaat en wellicht herken je die regelmaat. Als je minder bewegingen voelt, ga dan eens liggen om te tellen hoe vaak hij beweegt. Waarschijnlijk beweegt hij dan toch meer dan je denkt. Is het aantal bewegingen minder dan eerst, neem dan contact op met je verloskundige.

Zwangerschapsstriemen

Deze tweede helft van je zwangerschap kun je makkelijk zwangerschapsstriemen (striae) krijgen. Dit zijn een soort blauwe strepen in je huid. Ze ontstaan doordat het onderhuidse bindweefsel overmatig oprekt. Na de zwangerschap verbleken de striemen, maar verdwijnen niet helemaal.

Rugpijn

Veel vrouwen krijgen in de loop van hun zwangerschap last van hun rug. Pijn hoog in je rug kan erop wijzen dat je houding verkeerd is. Om het gewicht van je bolle buik te compenseren sta je dan te veel met een holle rug.

Tip: Voorkom een holle rug en kantel je bekken, zodat je geen last van je rug krijgt.

Colostrum uit je borsten

Het kan zijn dat er zo nu en dan wat colostrum uit je borsten drupt. Dit is een wat kleverige, waterige substantie dat het eerste voedsel zal zijn voor je baby na de geboorte als je borstvoeding gaat geven. Dit colostrum bevat veel calorieën, voor de eerste dagen na de geboorte. Je baby stimuleert de productie van dit colostrum, zodat hij straks ruim voldoende heeft. Pas na die eerste paar dagen ga je melk aanmaken.

Wat moet je regelen?

Het begint langzamerhand tijd te worden de babykamer in te richten. Jullie hebben nog wel wat weken te gaan, maar als je wilt verven is het goed dat op tijd te doen, zodat de vluchtige stoffen uit de verf zijn verdwenen. Ook kan het zijn dat bepaalde meubels een lange levertijd hebben.

Tip: Als je een wieg wilt kopen, is het goed te weten waar je op moet letten.

Aanbevolen websites

Een animatiefilm van de ontwikkelingen van je baby van week tot week en maand tot maand, hier week 29.

Bronnen

  • Engelstalige site met ontwikkelingen van je baby van week tot week, hier week 29.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 28 weken zwanger Volgende week: 30 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.