Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

30 weken zwanger

Je bent nu 7 maanden zwanger. Je baby heeft zoveel vet dat hij zichzelf kan warm houden.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De foetus is met 30 weken 27 cm lang van kruin tot stuitje en weegt 1,3 kilo. Zijn voet is al 5,9 cm lang.

Belangrijke ontwikkelingen

Als je baby na 30 weken zwangerschap geboren wordt, kan hij zichzelf warm houden. Dat komt door het vet dat hij onder zijn huid heeft opgeslagen. Dat maakt de huid ook zacht. Dit vet isoleert en is tegelijk een bron van energie.

Interne organen

  • De bronchiën in de longen blijven zich van week tot week verder vertakken, zodat een 'bronchieboom' ontstaat.
  • In de grote hersenen ontstaat de zogenoemde bulbus olfactorius, ook wel 'reukkolf' genoemd. Dit is een structuur die ervoor zorgt dat zijn reukzin zich ontwikkelt.
  • De bloedsomloop van een foetus werkt anders dan van een pasgeborene doordat de longen nog niet in gebruik zijn. Een pasgeborene krijgt zijn zuurstof vanuit de longen, een foetus krijgt zuurstof van zijn moeder via de placenta en de navelstreng. Het grootste deel van het bloed wordt bij een foetus daarom omgeleid naar de lichaamsslagader (aorta) zodat het daarna in de bloedsomloop van het lichaam komt. Deze omleiding gebeurt via een speciaal bloedvat dat na de geboorte dicht gaat.

Wat gebeurt er in week 30 in jouw lichaam?

Jouw hemoglobinegehalte en het aantal bloedplaatjes neemt in de loop van de zwangerschap af. Als je 7 maanden in verwachting bent, heb je zo’n 10 % meer bloedplaatjes dan toen je nog niet zwanger was. Ook neemt aantal leukocyten af, waardoor je iets bevattelijker bent voor virale infecties. Zes weken na je bevalling is alles weer als vanouds.

Tot deze week neemt de hoeveelheid vruchtwater geleidelijk aan toe (tot week 34), daarna blijft de hoeveelheid ongeveer constant.

Je gewicht neemt minder hard toe

Als het goed is, heb je als je 30 weken in verwachting bent, driekwart van je gewichtstoename gehad. De komende weken word je nog wel zwaarder, ongeveer een kwart van wat je totaal zwaarder zal worden tijdens je zwangerschap, maar niet veel meer. Je krijg waarschijnlijk wel steeds meer last van je opbollende buik. Omdat je buik steeds dikker wordt, voel je misschien ook dat je wat langzamer en onhandiger wordt. Ga niet meer op trapjes de ramen lappen. Let bovendien op een goede houding als je zit en staat.

Tip: Als je wilt opstaan na het liggen, rol dan eerst op je zij. Zo ontlast je je rechte buikspieren.

Wat moet je regelen?

Wil je 6 weken voor je uitgerekende datum je zwangerschapsverlof in laten gaan? Vraag dan uiterlijk deze week de uitkering aan als je zelfstandige bent.

Speciaal in week 30

  • Ongeveer 16 % van de zwangeren in Nederland is rhesus (D) negatief. Dat betekent dat je een bepaalde stof in je bloed mist. Dat is niet erg, maar kan een probleem zijn voor volgende zwangerschappen als je kind rhesus D positief is. Bij het standaard bloedonderzoek is gecontroleerd wat je rhesusfactor is. Is die negatief (dat betekent dat je die factor niet in je bloed hebt) dan word je deze week opnieuw gecontroleerd om te zien of je rhesusantistoffen hebt aangemaakt. Is dat het geval, dan krijg je een injectie met anti-D-immunoglobine toegediend.
  • Week 30 is de laatste week om een 3D- of 4D-echo te laten maken. Na 30 weken is je kind waarschijnlijk te groot om helemaal op de echo te komen.

Aanbevolen websites

De ontwikkelingen van je baby in een animatiefilm.

Bronnen

  • Meer informatie over de ontwikkeling van de hersenen (VGZ, niet meer online).

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 29 weken zwanger Volgende week: 31 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.