Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

33 weken zwanger

De kans op overleven van je baby buiten de baarmoeder neemt toe van week tot week. Hij kan waarschijnlijk al zelfstandig ademhalen. Voor jou wordt het leven met de nadering van de 9e maand vaak wat lastiger, met zwangerschapskwaaltjes en een dikker wordende buik.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De baby groeit nog een centimeter of 10 voor zijn geboorte. Nu je 33 weken zwanger bent, meet hij van kruin tot stuitje 29 cm en hij weegt 1,9 kilo. Als je baby nu ter wereld zou komen, is dat nog steeds te vroeg, maar de kans dat hij het overleeft is 95 procent.

Belangrijke ontwikkelingen

Je baby kan nu vrijwel alles wat hij ook bij de geboorte kan, alleen huilen kan hij nog niet.

Hij komt steeds meer klem te zitten in je baarmoeder, maar schoppen en klappen uitdelen kan hij nog wel.

Hij slaapt een groot deel van de tijd, net als een pasgeboren baby. Zijn ogen bewegen net als in de REM-slaap, dat is de fase tijdens de slaap waarin je voornamelijk droomt. Onderzoekers denken dan ook dat baby’s levendig dromen in de baarmoeder.

Als je baby wakker is, dan luistert hij naar alle geluiden om zich heen: het borrelen van jouw darmen, het kloppen van jouw hart en de geluiden van de buitenwereld. Deze week (of de volgende) kan hij al deze verschillende geluiden gaan onderscheiden, doordat miljarden neuronen in de hersenen triljoenen verbindingen tot stand brengen.

Interne organen

Als je baby in week 33, bijna 8 maanden, geboren zou worden, kan hij waarschijnlijk wel ademen door zijn eigen longen, maar hij heeft nog wel speciale zorg nodig.

Andere lichaamsdelen

De nagels blijven verder groeien. Misschien steken ze al uit over de vingertoppen heen. Dat betekent dat je baby zich kan krabben met zijn eigen nagels. Als je pech hebt, heeft hij schrammen op zijn gezicht als hij ter wereld komt.

Wat gebeurt er in week 33 in jouw lichaam?

  • Veel zwangere vrouwen moeten de laatste weken om de haverklap naar de wc. Dat komt doordat de baarmoeder op je blaas drukt, daar kun je weinig tegen doen.
  • Een op de tien vrouwen krijgt last van een te hoge bloeddruk. De verloskundige houdt je bloeddruk uiteraard goed in de gaten.
  • Slapen is soms lastig met zo’n dikke buik.

Tip: Voel je dat je opzwelt? Doe op tijd je ringen af.

Wat moet je regelen?

Ergens in de 7e maand van je zwangerschap heb je een intakegesprek met iemand van de kraamzorg. Mogelijk gebeurt dat telefonisch. Samen bepalen jullie op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt. Ben je bijvoorbeeld in verwachting van een tweeling? Dan krijg je meer uren.

Speciaal in week 33

Gaat je zwangerschapsverlof 6 weken voor de uitgerekende datum in? Dan is dit je laatste werkweek. Rond je werkzaamheden af en draag ze over aan je vervanger.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 32 weken zwanger Volgende week: 34 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.