Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

34 weken zwanger

Je bent nu 8 maanden in verwachting. De baby raakt zijn zachte donshaartjes, het lanugo, kwijt. Voor jou als moeder wordt het tijd om te bedenken of je straks borstvoeding wilt gaan geven.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Je baby is met 34 weken 30 cm lang en weegt al meer dan 2 kg. Zijn voet meet 6,8 cm. Bedenk wel dat deze maten en gewichten bij iedere baby weer anders zijn.

Allerlei zaken bepalen hoe lang en hoe zwaar je baby is, zoals:

  • erfelijke aanleg
  • is het je eerste of een volgend kind?
  • het geslacht van je baby
  • jouw leeftijd als moeder
  • wat jij als moeder eet
  • hoe gestrest jij als moeder bent

Belangrijke ontwikkelingen

Nu je 32 weken in verwachting bent, verliest je baby het meeste van het lanugo. Dit had namelijk als functie om je baby op temperatuur te houden toen hij zelf nog weinig vet had. Dat is inmiddels veranderd.

Wat wel dikker wordt is de witte, vettige substantie, de vernix caseosa. Verder blijft je baby kraakbeen omzetten in botten. Daarvoor onttrekt hij calcium (kalk) aan jouw lichaam.

Interne organen

De bijnieren blijven ervoor zorgen dat de foetus surfactant aanlegt in de longblaasjes. De aanmaak van deze stof is in week 25 begonnen en blijft doorgaan van week tot week. Dankzij deze wat vettige stof kan een pasgeborene ademen zonder dat zijn longen in elkaar klappen.

Andere lichaamsdelen

Het echte haar wordt langer en dikker. De haarkleur verandert na de geboorte meestal nog.

Wat gebeurt er na 34 weken in jouw lichaam?

  • Langzamerhand krijg je mogelijk steeds vaker last van harde buiken: je baarmoeder trekt zich samen. Dit is vervelend, maar zeker niet schadelijk voor je baby.
  • Je baby kan jou flink schoppen of trappen. Komt zo’n trap aan tegen een van je ribben, dan kan je er zelfs gekneusd gevoel aan overhouden!
  • Deze week heb je mogelijk het laagste gehalte aan hemoglobine in je bloed. Na deze week stijgt deze waarde weer langzaam.
  • Hoe groter je buik, hoe meer last je kunt hebben van brandend maagzuur. Vrijwel alle zwangeren hebben er aan het eind van hun zwangerschap last van. Je voelt dan een branderig, zurig gevoel in je keel, vooral als je op je rug ligt. Heb je er heel veel last van? Dan kun je een maagzuurremmer vragen aan je dokter. Het wil ook wel eens helpen om een kussen in je rug te leggen als je slaapt, zodat je bovenlijf wat hoger ligt dan je maag.

Tip: Als je hoofdpijn hebt, grijp dan niet naar een pijnstiller.

Wat moet je regelen?

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 33 weken zwanger Volgende week: 35 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.