Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

35 weken zwanger

De hersenen van je baby blijven hard groeien. Voor jou als moeder zijn de laatste weken - de laatste loodjes! - begonnen.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De baby is van kruin tot stuitje 31 cm lang en hij weegt 2,3 kilo.

Belangrijke ontwikkelingen

Nu je 35 weken in verwachting bent, kan de baby goed slikken, zuigen en ademhalen en dat ook effectief coördineren. Daarnaast legt hij een relatief grote hoeveelheid glycogeen aan in spieren, lever, hart en nieren. Alleen in de hersenen komt er nauwelijks iets. Glycogeen is een speciale vorm van glucose waaruit de baby vrij makkelijk energie kan putten. Hij heeft een grote voorraad nodig omdat hij tijdens de baring een periode moet doorstaan waarin er bijna geen zuurstof naar de weefsels gaat.

Interne organen

De hersenen van je baby groeien nog steeds, en hard ook. Als je 35 weken zwanger bent, zijn zijn hersenen pas tweederde van de grootte van zijn hersenen met 39 weken. Je baby begint ook zijn eigen immuunsysteem te ontwikkelen.

Andere lichaamsdelen

De opslag van vet onder de huid blijft ook in week 35 van je zwangerschap doorgaan. De baby wordt daardoor van week tot week molliger. Zijn schouders zijn al echt bol.

Wat gebeurt er in de 35e week in jouw lichaam?

  • Je baarmoederhals begint aan het begin van de 9e maand wat uit te zetten, zodat er ruimte komt voor het hoofd van je baby om straks via het geboortekanaal de wereld te begroeten.
  • Misschien word je zo langzamerhand ongeduldig. Je begint je wat benauwd of zwaar te voelen. Je merkt dat je niet zoveel eetlust meer hebt en je bent snel moe. Geef daaraan toe en rust wat vaker uit.
  • Een kwart van de zwangere vrouwen krijgt last van spataderen. Als je er aanleg voor hebt, is het moeilijk te voorkomen. Wat kan helpen is de doorstroming van je bloed te verbeteren en afknellen te voorkomen.

Wat moet je regelen?

  • Heb je al bepaald wat de achternaam van je kind moet worden? Ben je getrouwd, dan krijgt jullie kind automatisch de achternaam van de vader. Maar hij mag ook de achternaam van de moeder krijgen. Daarvoor moet je samen naar het gemeentehuis. Ben je niet getrouwd? Dan krijgt je kind automatisch de achternaam van de moeder. Hij kan de achternaam van zijn vader krijgen met een akte van naamskeuze.
  • Heb je alle babykleertjes gekocht of misschien gekregen? Was ze allemaal. En misschien vind je het ook leuk om alles te strijken, zodat alles klaarligt voor het grote moment.
  • Heb je even niets te doen? Ga dan eens lekker op de bank liggen zonder je ergens druk om te maken.

Aanbevolen websites

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 34 week zwanger Volgende week: 36 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.