Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

37 weken zwanger

Als je baby zich nu aankondigt, dan mag hij geboren worden. Voor jullie is het grote wachten begonnen. Het kan best nog vijf weken duren voordat je baby komt en dan is hij nog steeds op tijd.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Je baby is klaar om geboren te worden. Laat hij nog even op zich wachten, dan groeit hij nog iedere dag en ook de ontwikkelingen gaan door. Zo blijft hij vet aanleggen, ongeveer 14 gram per dag. Hij is 33 cm lang van kruin tot stuitje en weegt 2,7 kilo. In meer dan 90 % van de gevallen wordt de baby na 37 weken geboren.

Belangrijke ontwikkelingen

De foetus drinkt aan het eind van maand 8 ongeveer 400 ml vruchtwater per dag, en hij produceert 500 ml urine per davog, dat weer het vruchtwater instroomt. Het vruchtwater wordt elke drie uur ververst via de membranen van de placenta. Het vruchtwater bevat vanalles: schilfers van de huid van de foetus, restanten donshaar, eiwitten, vetten, hormonen, enzymen, pigmenten en urine van de foetus. Maar het allergrootste deel bestaat uit water: 98 tot 99 %.

Interne organen

Je baby heeft na ruim 8 maanden zwangerschap geleerd hoe hij tegelijkertijd kan zuigen, slikken en ademen, dus als hij straks borstvoeding krijgt is dat geen enkel probleem. Hij blijft dit oefenen met vruchtwater.

Wat gebeurt er in week 37 in jouw lichaam?

De huidschilfers die deze week in het vruchtwater komen, maken dat het niet langer helder en geel is, maar grijswit met vlokjes. Er zit nog ongeveer 1000 ml vruchtwater om je baby heen in je baarmoeder.

Baby daalt in

Nu je 37 weken in verwachting bent, is de kans groot dat je baby indaalt, al kan het ook nog later. Tijdens dit indalen kan je wat pijnscheuten voelen in je lies en benen. Ook heb je wellicht last van indalingsweeën. Dan heb je gedurende een paar uur of soms wel een dag een druk op je onderbuik. Misschien heb je het gevoel dat je moet plassen zonder dat er iets uitkomt. Zo’n druk houdt een seconde of 20 aan en verdwijnt dan weer.

Voorweeën en indalingsweeën

Naast indalingsweeën kun je ook last hebben van voorweeën. Deze weeën maken de baarmoedermond gereed om open te gaan als de echte weeën beginnen. Deze weeën duren kort, doen niet echt pijn en komen onregelmatig. Ze duren minder lang en doen minder pijn als je wordt afgeleid. Ga dan even douchen of met iemand bellen.

Gemiddeld 12 kilo zwaarder

Zwangere vrouwen komen gemiddeld zo’n 12 kilo aan. De laatste 6 weken nog ongeveer 3 kilo, maar vanaf deze week blijft je gewicht ongeveer gelijk.

Verstrijken van de baarmoedermond

Voor de geboorte ondergaat je baarmoedermond nog een aantal veranderingen. Van te voren hangt hij als het ware als een tuutje onder de baarmoeder. Vlak voordat de bevalling kan starten, wordt hij dunner en gaat een onderdeel vormen van de onderkant van de baarmoeder zelf. Dit heet verstrijken. Als je nog nooit een kind hebt gebaard, dan moet dit verstrijken plaatsvinden voordat je baarmoedermond zich ontsluit. Heb je wel al eens een kind gekregen, dan kan het verstrijken tegelijkertijd met het ontsluiten. Vaak heb je dan al een paar centimeter ontsluiting voordat de geboorte begonnen is.

Wat moet je regelen?

  • Zorg dat je een tas klaar hebt staan met spullen die je nodig hebt voor als je in het ziekenhuis bevalt. Je moet hem ook klaarzetten als je besloten hebt thuis te bevallen. De verloskundige kan namelijk op het laatste moment nog beslissen dat het beter is om in het ziekenhuis te bevallen.
  • Je kunt deze week bevallen. Maar het kan ook nog duren tot je 42 weken zwanger bent, ook dan is je baby gewoon op tijd. Dat duurt nog 5 weken, dus deze periode van 'op tijd' zijn is best lang. Probeer zoveel mogelijk uit te rusten en verwen jezelf (of beter nog laat je verwennen). Straks begint de bevalling en dan ben jij er helemaal klaar voor!

Speciaal in week 37

Als je 37 weken zwanger bent, mag je baby thuis worden geboren.

Let op: Zorg ervoor dat je partner altijd bereikbaar is.

Aanbevolen websites

Animatiefilmpje van foetus van 37 weken.

Bronnen

Site met informatie over de voorbereidingen op de bevalling.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 36 weken zwanger Volgende week: 38 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.