Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

38 weken zwanger

Je bent er na 38 weken in verwachting helemaal klaar voor en de baby ook. Maar misschien laat hij nog even op zich wachten. Heb dan geduld en doe het rustig aan.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Je baby blijft doorgroeien en komt in week 38 op gemiddeld 34 cm uit, gemeten van zijn kruin tot zijn stuitje. Hij zit nog steeds opgevouwen met zijn benen en armen strak voor zich. Hij weegt 2,9 kilo. Zijn voet is 7,9 cm groot.

Belangrijke ontwikkelingen

De schedel van je baby blijft beweeglijk. De vijf schedelplaten zijn van elkaar gescheiden door de fontanel: een grote fontanel die voorop zit en een kleine, die achter op de schedel zit. Bij de fontanellen moet het bindweefsel nog omgezet worden naar bot. Het hoofd is het grootste deel van de baby, en die bepaalt of hij door het geboortekanaal kan. Als er te weinig ruimte is, schuiven de schedelplaten iets naar elkaar toe om de diameter van het hoofd te verkleinen. De fontanellen groeien pas na de geboorte dicht, na ongeveer 1,5 jaar. Bij de geboorte is het hoofd ongeveer een kwart van de lichaamslengte en de benen de helft.

Andere lichaamsdelen

De ogen hebben nog geen traanbuisjes. Die verschijnen pas een paar weken na de geboorte. Als het goed is zijn bij een jongen de teelballen ingedaald in de balzak. In ongeveer 1 procent van de gevallen is dat niet zo.

Wat gebeurt er in week 38 in jouw lichaam?

Vlak voordat je ontsluitingsweeën starten kun je nog voorweeën krijgen. Deze kunnen net zo sterk zijn als de ontsluitingsweeën maar volgen elkaar niet in snelheid en gaan meestal weg als je gaat rondlopen. Deze weeën helpen om de baarmoedermond week te maken en bevorderen dat de vliezen breken.

Meer zuurstof inademen

Aan het eind van de zwangerschap neem je in een ademteug veel meer lucht op: voor je zwangerschap inhaleerde je 450 ml per teug, nu je zo’n 38 weken zwanger bent, is dat wel 650 ml. Daardoor neem je per minuut ook meer lucht op, tot 40 % meer. Nam je eerst 7,5 liter lucht op per minuut, nu is dat 10,5 liter per minuut. Je blijft wel even vaak ademhalen. Dat je meer adem binnenkrijgt, is niet zo gek. Je hebt meer zuurstof nodig. Maar dat je zo veel meer zuurstof binnenkrijgt is wel gek, want de extra behoefte is veel lager dan wat je extra binnenkrijgt. Dus eigenlijk ben je continu aan het hyperventileren. Je voelt dat mogelijk doordat je makkelijk ademnood krijgt, zeker als je je fysiek inspant.

Waar heb je die extra zuurstof voor nodig? De helft benut je voor je stofwisseling, die iets sneller gaat. De andere helft is voor de groei van je baby en de stofwisseling via de placenta. Hier gaat dan ook veel meer bloed naar toe: ongeveer een vijfde van jouw bloedvolume gaat naar de placenta.

Je hart pompt meer bloed rond

Het is niet meer dan logisch dat je hart met al die extra zuurstofinname ook meer te doen heeft. Als jij in verwachting bent, neemt je hoeveelheid bloed toe die door het hart wordt rondgepompt. Per minuut gaat er zo 30 tot 50% meer bloed door je hart heen. Daarmee gaat het aantal hartslagen per minuut omhoog van 70 voordat je zwanger was, tot 80 tot 90 aan het eind van je zwangerschap. En span jij je in, dan gaat je hartslag ook nog eens sneller omhoog dan als je niet zwanger zou zijn.

Tijdens de bevalling neemt de hoeveelheid bloed die je hart per minuut rondpompt nog verder toe, met nog eens 10%. Na de bevalling daalt het weer. Ongeveer 6 weken na de bevalling zit je weer op het niveau van vóór de zwangerschap.

Wat moet je regelen?

Misschien twijfelen jullie nog over de naam van jullie baby. Ga er dan nog eens goed voor zitten.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 37 weken zwanger Volgende week: 39 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.