Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

39 weken zwanger

Je baby kan elk moment geboren worden, maar hij kan ook nog even op zich laten wachten.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Gemiddeld zijn baby’s bij 39 weken zwangerschap 35 cm van kruin tot stuitje en ze wegen 3,2 kilo. Maar er zitten flinke verschillen tussen pasgeboren baby’s, dus ook bij baby’s van 39 weken. Alles tussen de 2,5 kilo en 4,2 kilo wordt gezien als een gezond geboortegewicht.

Belangrijke ontwikkelingen

Het klinkt raar, maar als jij 39 weken in verwachting bent is je foetus volwassen. Alles wat hij nodig heeft om te overleven buiten de baarmoeder is aanwezig. Zijn longen zijn als laatste klaar gekomen. Blijft hij nog in je baarmoeder, dan wordt hij alleen nog steviger, molliger. Hij blijft ook flink drinken, een paar honderd milliliter vruchtwater per dag. Dit vocht wordt opgenomen door de darmen, afvalproducten worden door het membraan van de placenta naar het moederlijk bloed afgevoerd.

Andere lichaamsdelen

Het meeste lanugo is verdwenen. Er kan eventueel nog wat op zijn schouders zitten of in de plooien van zijn lichaam. De teennagels hebben inmiddels ook het eind van zijn tenen gehaald.

De navelstreng is ongeveer 1,4 cm dik en kan helemaal om de baby heen gewikkeld zijn. Zelfs om zijn nek.

Hij heeft verschillende antistoffen, bijvoorbeeld tegen bacteriën, meegekregen van jou  om de eerste tijd mee te kunnen overleven.

Wat gebeurt er in week 39 in jouw lichaam?

Misschien heb je al weken of maanden last van harde buiken. Nu kun je ook voorweeën krijgen. Dat kan heel vervelend zijn, vooral als ze 's nachts komen. Voorweeën komen over het algemeen onregelmatig, maar soms komen de voorweeën toch met enige regelmaat en kun je denken dat de bevalling is begonnen.

Er is een duidelijk verschil met echte weeën. Voorweeën worden niet erger en duren korter dan echte weeën. Een voorwee duurt zo'n 30 tot 40 seconden, terwijl echte weeën minimaal 1 minuut duren. Ook worden de voorweeën niet pijnlijker, terwijl echte weeën steeds meer pijn doen. Voorweeën krijg je meestal 's avonds of 's nachts. Voorweeën geven bij een eerste kindje geen ontsluiting, bij een volgende kindje kunnen ze wel zorgen voor een paar centimeter ontsluiting zonder dat de bevalling echt is begonnen. Voorweeën zorgen er wel voor dat het hoofdje dieper indaalt en dat de baarmoedermond weker wordt. Een kruik met warm water tegen je buik kan helpen je baarmoeder te ontspannen.

Check: Hoe weet je nu of je echte weeën of voorweeën hebt? Let goed op het verloop van je (voor)weeën. Als deze steeds pijnlijker worden en je niet meer kunt praten terwijl je een wee hebt en als je tussen de weeën door heel erg moet bijkomen, dan heb je echte weeën.

Wat moet je regelen?

Helemaal niets. Als het goed is heb je alles al geregeld. Je tas met spullen die je mee moet nemen naar het ziekenhuis als je daar – eventueel – gaat bevallen staat gereed. Ga je thuis bevallen, dan heb je je bed verhoogd.

De babykamer is ingericht. Kleertjes en andere spullen voor de eerste periode staan, liggen of hangen netjes opgestapeld in de kast of op de commode.

Als moeder mag je je ontspannen en als er toch nog iets geregeld moet worden, laat je dat over aan je partner. Probeer zoveel als mogelijk te slapen, want de bevalling en de dagen (nachten) daarna kunnen nog inspannend genoeg zijn.

Tip: Voel je je onrustig? Ga dan eens in de babykamer zitten en geniet van het vooruitzicht dat je straks een baby in je wieg of ledikant hebt liggen.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 38 weken zwanger Volgende week: 40 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.