Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

4 weken zwanger

Nu je 4 weken in verwachting bent, ben je al 1 maand zwanger. De klomp cellen die jullie baby gaat worden, raakt deze week helemaal ingenesteld in de baarmoederwand. Ook wordt het begin van de placenta gevormd.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De celmassa die jullie baby gaat worden heeft van week tot week de meest wonderlijke namen. Aan het begin van week 4 heet die 'blastocyst'. Deze massa cellen is nu ongeveer 0,1 mm groot.

Het begin van de placenta

Aan de rand van deze blastocyst dringen cellen als een soort tentakels verder het baarmoederslijmvlies in. (Dit is de binnenste laag van je baarmoederwand.) Ze verdringen de cellen van jouw baarmoederwand, waarbij er wel eens wat kapot gaan.

Onder deze laag cellen die contact maken met het baarmoederslijmvlies, liggen nog twee lagen cellen, samen de eivliezen genoemd. Zij vormen samen de wand om het embryo, het vruchtwater en de dooierzakken heen. De buitenste van deze eivliezen heet chorion, ook wel lamsvlies genoemd. Dit chorion vormt uitstulpingen die tussen de holten in het baarmoederslijmvlies doorlopen: de chorionvlokken. Deze vlokken vormen later samen met holten in het baarmoederslijmvlies de placenta.

Vlokkentest

Deze chorionvlokken worden gebruikt om eventueel de vlokkentest uit te voeren als je 10 tot 14 weken zwanger bent. Hiermee kan het ziekenhuis bepalen of je embryo bepaalde erfelijke afwijkingen heeft.

Productie van het zwangerschapshormoon

Een deel van de cellen die jouw baarmoederslijmvlies binnendringen, gaat het hormoon uitscheiden waaraan is af te meten of je zwanger bent. Als er voldoende van is, komt dat met je urine mee naar buiten. Dit is het zwangerschapshormoon hCG (voluit: humaan choriongonadotrofine). Dit hormoon voorkomt dat er een nieuwe menstruatiecyclus start. Als je 5 weken in verwachting bent, is er meestal voldoende van in je urine om een zwangerschapstest te kunnen doen.

Begin van de bloedsomloop

In de cellen die de baarmoederwand binnendringen verschijnen holtes (lacunes). Deze holtes lopen vol met een mix van het bloed van uit de baarmoederwand en de cellen die opzij zijn gedrukt door de binnendringende cellen van de klomp cellen die het begin van jullie baby vormen (de blastocyste). Die mix van bloed en restanten van cellen vormen samen het voedsel voor het embryo. Zuurstofrijk bloed van de slagaders stroomt via de cellen in het baarmoederslijmvlies in de holtes in de cellen van de blastocyste. Zuurstofarm bloed stroomt weer terug via de aders.

Innesteling voltooid

Na tien dagen, halverwege week 4, is de blastocyste volledig opgenomen (ingenesteld) in het baarmoederslijmvlies.

Let op: een beetje bloedverlies hoeft niet te betekenen dat je weer ongesteld bent geworden. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand, worden cellen van de bloedvaten in je baarmoederslijmvlies verwoest. Dit bloed kan je baarmoeder instromen en zo een weg naar buiten vinden.

Hoe ziet het embryo eruit?

Je bent 4 weken in verwachting en er is inmiddels een vruchtwaterzak met je toekomstige baby erin en een dooierzak daartegenaan. Het lijken net twee ballonnen die ieder een klein beetje zijn ingedeukt. Ze zijn opgehangen aan een soort hechtsteel aan de binnenkant van de twee eivliezen, het amnion. Deze hechtsteel wordt later de navelstreng.

Een plat staafje

Het embryo zelf is nog niet meer dan een soort platte plaat, die bestaat uit twee lagen cellen. Deze vormt de afscheiding tussen de twee ‘ballonnen’ in. Hier komt later de mond en dit is bovendien de plek waar het ‘besturingscentrum’ komt van alles wat te maken heeft met zijn hoofd.

Wat gebeurt er in week 4 in jouw lichaam?

Het is niet alleen bijzonder wat er allemaal wel gebeurt in jouw lichaam, maar ook wat er niet gebeurt! Normaliter zou jouw lichaam elke vreemde cel zo snel mogelijk onschadelijk maken. De celmassa in je baarmoeder bestaat voor de helft uit vreemde genen, die van je partner. Toch stoot jouw lichaam die niet af. Dat komt doordat speciale cellen, T-lymfocyten, in groten getale naar de plek snellen waar de blastocyste zich innestelt. Deze T-lymfocyten onderdrukken jouw immuunreactie op die vreemde indringer, zodat het embryo lekker kan blijven zitten.

Na de innesteling van de blastocyst in de baarmoederwand, is er twee dagen lang een soort wond in de rand van de baarmoederwand. Deze wordt snel gedicht met een tijdelijke ‘kurk’.

Zwangerschapskwalen

Het is goed mogelijk dat je nu al merkt dat je zwanger bent: je borsten worden gevoeliger, of je voelt je misselijk, je bent heel erg moe. Hoort erbij, deze zwangerschapskwaaltjes. De misselijkheid wordt meestal veel minder na week 16, als het embryo geen zwangerschapshormoon meer aanmaakt.

Het is nog steeds te vroeg om te testen of je zwanger bent. Dat kun je op zijn vroegst in week 5. Je voelt misschien al wel dat je zwanger bent.

Wat moet je regelen?

Een herinnering aan je zwangerschap is leuk voor later. Denk er eens over na of je bijvoorbeeld een dagboek of weekboek wilt bijhouden. Kijk vast eens in een winkel of google op internet wat voor soort zwangerschapsdagboeken er zijn.

Aanbevolen websites

Animatiefilmpjes van de ovulatie, de bevruchting en ontwikkeling in week 4.

Bronnen

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 3 weken zwanger Volgende week: 5 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.