Gerelateerde artikelen

Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

41 weken zwanger

Je baby is klaar, maar wil kennelijk nog niet naar buiten. Voor jou mag het wel eens over zijn. Maar het kan nog een week duren, dan is het nog steeds op tijd.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De baby zit goed in je buik. Elke dag dat hij daar langer in blijft en jij langer zwanger bent, wordt hij ietsje zwaarder. Verder neemt de hoeveelheid huidsmeer af. Als hij geboren wordt na 41 weken, is zijn huid wat droger. Die huidsmeer komt als witte vlokjes in het vruchtwater.

Wat gebeurt er in week 41 in jouw lichaam?

Je bent je zwangerschap waarschijnlijk zat. Je dikke buik, je moeheid, brandend maagzuur, moeilijk staan, liggen en zitten. Maar je baby heeft het nog naar zijn zin in jouw buik, zo lijkt het. Bedenk dat als je uitgerekende datum eenmaal gepasseerd is, 90 % van de baby’s binnen 10 dagen wordt geboren. Dus het kan niet lang meer duren.

Bevalling opwekken door strippen

De bevalling is wellicht op te wekken door te de vliezen te strippen. Wat houdt dat in? Bedenk dat je baby met zijn hoofd naar beneden ligt. Om zijn hoofd zitten de vliezen, die een beetje vastgeplakt zitten aan de binnenkant van je baarmoeder. Nu je ruim 9 maanden in verwachting bent, is de kans groot dat je baarmoedermond al een beetje open staat. Dan kan de verloskundige of de arts in het ziekenhuis met haar vingers bij die vliezen komen en ze proberen los te woelen. Onderzoek laat zien dat als dit gebeurt in de 41 week van je zwangerschap, de kans groter is dat je voor week 42 bevalt. Maar zeker is dit niet. De bevalling wordt opgewekt doordat jouw lichaam na het strippen het hormoon prostaglandine aanmaakt. Dit maakt je baarmoedermond rijper en kan de weeën opwekken binnen 48 uur.

Let op: Op internet kun je veel tips vinden over dingen die de bevalling op zouden wekken, zoals ananas eten, sex hebben of je hiel masseren. Er is geen bewijs voor dat een van deze zaken helpt.

Wat moet je regelen?

Je hoeft niets meer te regelen, net als in week 40 en week 39. Duurt het wachten op de bevalling je (te) lang? Lees dan wat je kunt doen als je langer dan 40 weken zwanger bent.

Tip: Laat jezelf verwennen: vraag je partner of een vriendin om je voeten te masseren en lekker in te wrijven met een lotion. Je kan er zelf waarschijnlijk niet goed meer bij.

Speciaal in week 41

Je gaat mogelijk wat vaker voor controle naar de verloskundige. Misschien stuurt je verloskundige je voor controle naar het ziekenhuis om te kijken of alles nog goed gaat met de baby. De gynaecoloog maakt een echo van je baby en een CTG, voluit een cardiotocografie. Hiermee kan de gynaecoloog het hartritme van je baby bepalen en controleren of je al weeën hebt. Misschien gebeurt deze controle al aan het eind van week 41, misschien aan het begin van week 42. Ziet alles er goed uit? Dan mag je weer naar huis om verder ‘af te wachten’.

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 40 weken zwanger Volgende week: 42 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.